Online kupovina ili klasični šoping?

U svijetu već duže vrijeme, a kod nas posljednjih godina, sve veći broj ljudi koristi kupovinu preko interneta. Koliko vas bi tradionicionalno obilaženje prodavnica zamijenilo pretraživanjem inerneta za odgovarajućim komadom garderobe, tehničkim uređajem, ili bilo čim drugim?

jelicaUrednica fotografije u časopisu Shopping lista, Jelica Bujić online kupuje i garderobu i opremu za posao kojim se bavi. To radi već osam godina, zbog brojnih razloga. Kada je pitanju njen posao online kupuje jer nema izbora u Crnoj Gori za proizvode koji joj trebaju, a garderobu naručuje zbog cijena koje su manje neko kod nas. Kupuje garderobu sa sajta asos .com koji ima besplatnu dostavu, a poručena roba stiže u roku od sedam do deset dana.

DraganPR šoping centra Delta City, Dragan Perišić se još nije usudio da proba online kupovinu jer  uživam u šopingu. Njemu nije problem da čeka u redu da bi platio određeni dio odjeće, već mu je to zadovoljstvo. Dragan je ubijeđen da većina građana nije pristalica online načina trgovine bez obzira na to što mnoge stvari jesu jeftinije ako ih kupujete na taj način.

Crna Gora prilično zaostaje za zemlja regiona, a da ne govorimo o razvijenim zemljama kada je u pitanju kupovina putem interneta, ali interesovanje raste iz godine u godinu. Jelica se prisjeća kada je prije par godina prvi put otišla u Poštu po paket koji je stigao,  ni zaposleni u toj kompaniji nijesu  znali o čemu se radi što se nije desilo kada je prošlog ljeta uradila isto. Shvatila je da njen paket sa garderobom iz online prodavnice gaderobe Asos nije bio jedini.

Dragan Perišić iz Delte upozorava da u online trgovini zapravo nikada ne znamo šta dobijamo jer na primjer, Španci i Italijani kroje drugačije u odnosi na Norveške kompanije  pa kupci moraju znati standrade određenog brenda. Zato vjeruje da je  za uspješnu trgovinu potrebno da garderobu probamo i vidimo na licu mjesta.

PROČITAJTE: Savjeti za sigurnu online trgovinu

Jelica objašnjava da se taj problem rješava provjerom retinga sajta odnosno online prodavnice, ali i savjeta i preporuka drugih kupaca. Slično je i ako brinete o tome koliko je novac kojim plaćate online bezbjedan. Ona kaže da se može desiti po neka prevara ali ako kupac provjerava  prodavca prodavca i vidi da se dugo bavi tim poslom, šanse za to su skoro nemoguće jer mu jedna loša ocjena smanjuje ili potpuno uništava šanse da sljedeći put proda nešto.

Neki sajtovi ne dostavljaju proizvode u Crnu Goru ali i za to postoji rješenje – internet stranice koje se isključivo bave transferom onog što poručite online za određeni novac. Ipak postoji  dovoljan broj sajtova preko kojih bez problema možete poručivati odjeću i obuću i neke tehničke uređaje.

PROČITAJTE: Nekoliko važnih detalja o plaćanju i dostavi u online trgovini

Internet trgovina bi bila još sigurnija i bezbjednija da je Crna Gora dio PayPal sistema na koji se čeka već predugo. Posljednje pojašnjenje koje je stiglo iz Vlade kaže da je to pitanje poslovne politike privatne kompanije, za koju je Crna Gora malo tržište.

PayPal je najpoznatiji svjetski servis za plaćanje na internetu. Sve online trgovine koje su povezane sa PayPal smatraju se pouzdanim. Nekada i trgovci imaju račun kod PayPal na koji primaju uplate, pa on pruža zaštitu i kupcima i prodavcima. PayPal daje mogućnost da otvorite račun na internetu na koji možete da prebacite novac i kasnije sa njega plaćate u veb-šopovima u koji su povezani i kupci i prodavci.

Ako želite da pogledate izjavu Jelice Bujić iz Shopping liste  i Dragana Perišića iz Detla City-ja posjetite ovaj link.

O ovoj temi možete pisati i na forumu portala.

Izvor: TV emisija Surfuj pametno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *