Obratite pažnju na zlonamjerne mailove i internet prevare

virus1Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije upozorilo je danas građane i kompanije na sve učestalije “zlonamjerne e-mail poruke” koje dolaze na različitih adresa, a u sebi nose štetne viruse. Aktiviranjem njihovih priloga odnosno attachmenta -a aktiviraju se i zlonamjerni virus.

Iz Ministarstva su apelovali na građane i da obrate pažnju i na brojne internet prevare koje se odnose na krađu podataka kreditnih kartica korisnika.

“Takođe, primijećene su brojne internet prevare koje se odnose na krađu podataka kreditnih kartica korisnika – e-mail poruke u kojima se napadači predstavljaju kao zvanični predstavnici banke i traže lične podatke kako bi rješili neke iznenadne i neodložne probleme”, pojašnjavaju iz Minustarstva.

Ovakva vrsta napada poznata je kao socijalni inženjering i često je kombinovana sa nekom vrstom lažnog web sajta koji na prvi pogled izgleda isto kao i zvanični sajt. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice najbolje je kontaktirati predstavnike banke ili drugih institucija lično ili telefonom sa zvaničnog sajta.

Prilikom bilo kakve e-trgovine ili ostavljanja  ličnih podataka, potrebno je dodatno obratite pažnju na samu URL adresu sajta.

PROČITAJTE: Virusi i zaštita

U periodu novogodišnjih praznika ovakve prevare su bile drastično izražene, tako da nijesu bili pošteđeni ni neki zvanični sajtovi državnih organa i drugih privrednih subjekata u Crnoj Gori.

Na osnovu razmjene informacija Ministarstva za informaciono društvo i CIRT-om Amerike, otkriven je i zlonamjerni kod na zvaničnom sajtu Uprave za javne nabavke koji je bio meta hakerskog napada u petak, 3. januara, kada je postavljena lažna stranica za logovanje na Pay Pal sistem, a u cilju krađe korisničkih naloga i novca od strane korisnika.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *