Blokiranje neželjene e‑pošte

spamInbox vam je zatrpan email porukama koje su reklame, generički mailovi koji vas pozivaju da učestvujete u nagradnim igrama, pomognete rođaku neke kraljevske porodice da „bezbjedno“ prenese novac sa računa.. takozvani spam. Zbog svega toga ali i zbog potrebe da pomognete djeci da na vrijeme nauče da aktiviraju određena podešavanja i spriječe neželjene mailove, važno je da znate:

  • Svaki e-mail servis osim foldera za regularnu poštu tzv. Inbox ima i Spam ili Junk Mail za nepoznatu, masovnu i neželjenu poštu koja može da stigne na vašu adresu.
  • Svaki e-mail servis treba da ima automatski ugrađen filter koji služi da prepozna poštu nalik na spam i onda vam takvu poštu ili blokira da ne stigne uopšte, ili šalje u drugi folder. Ipak, propusti će se dešavati iz više razloga. Podešavanja tog filtera utvrđena su jednom i niste ih mijenjali, a hakeri i spameri iz cijelog svijeta mijenjaju svoje taktike iz dana u dan. Često njihova pošta liči, kopira poštu nekih poznatih servisa i kompanija ili je navodno poslata sa adrese osobe koja se nalazi na listi vaših pravih kontakata.
  • Ono što sami možete da učinite kada primijetite da je spam zalutao u vašu regularnu poštu, obilježite sve sumnjivo desnim klikom na email poruku i pronađete opciju Report Spam ili Junk, a zatim Blok Sender tj. prebacite u Spam folder. Kasnije će filter činiti to umjesto vas, pod uslovom da je spam od istog pošiljaoca.
  • Takođe možete u Search koji je u okviru e-mail naloga ukucati sve riječi za koje sumjate da se mogu naći u neželjenoj pošti, onda će vam se izlistati pošta koju ste već dobijali, a koja to sadrži. To obilježite kao spam i kompjuter će zapamtiti opcije za ubuduće.
  • Kada ne možete sami da pristupite opcijama, zamolite ljude od povjerenja da vam pomognu ili uđite u Help i pročitajte o onome što vas zanima. Takođe bi bilo dobro da pišete administratoru o svom problemu, a možete kontaktirati i nas za pomoć.

Izvor: Surfujpametno; Bezbedaninternet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *