Pisanje Bloga

skajp

Ne interesuje me što čitaoci tvog bloga smataju da je to “cool”. Nećemo našu ćerku nazvati Skype!

Blog možete pisati za neki od sajtova, online medija i portala, ali i možete imati blog sajt. Postoji više načina da otvorite blog sajt – možete sami hostovati blog ili možete koristiti neki od već postojećih servisa koji nude besplatno hostovanje kao i podršku bloga.

Kod blogova koji sami hostujete potrebno je najprije obezbijediti domen i hosting koji se plaćaju mada postoje i besplatne usluge domena i hostinga- ali nekada oni nisu pouzdani. Nakon što obezbijedite tehničke uslove za vaš blog potrebno je odabrati neku od platforma koja će pokretati blog. Danas postoji dosta popularnih platformi koje su izuzetno jednostvane i prije svega lake za upotrebu, neke od njih su WordPress, Joomla, Drupal i drugi.

Kod vrste blogovi koji sami hostujete morate sami održavati blog sa tehničke strane dok se kod blogova koji se hostuju kod nekih servisa poput Bloggera, Tumbler-a, WordPress.com – oni biti zaduženi za održavanje i funkcionisanje vašeg bloga što se tiče tehničke strane.Hostovanje na ovim servisa je besplatno (neki servisi nude i naprednije opcije ali se plaćaju) i kod ovih servisa adresa (url, link) bloga će glasiti npr: nekoime.blogspot.com ili nekoime.wordpress.com – zavisi od servisa koji odaberete.

Prije nego što krenete sa blogovanjem potrebno je da dobro razmislite šta želite od vašeg bloga. Nakon toga možete isprobati svaku platformu, pa za početak možete probati blogove koji drže neki od popularnih servisa, kasnije (kada razradite blog) i kada znate šta želite od bloga možete zakupiti domen i hosting i sami hostovati blog koristeći neke od popularnih platformi. Naravno (ako vama više odgovora) možete se zadržati i na nekom servisu ako odgovara bez potrebe da zakupljujete hosting i domen i sami hostujete blog.

Da bi ste uspješno pokrenuli blog nije potrebno znati programiranje. Pisanje teksta se odvija u takozvanom WYSIWYG editoru, tako da tekst uređujete slično kao i u nekom programu za uređivanje teksta (npr. Word). Naravno za one koji žele više neki servisu imaju mogućnost izmene HTML koda i dodavanje novog. Svaki blog ima svoju RSS adresu, tako da je isti moguće pratiti i preko nekog RSS čitača.

Izvor: http://dizajntutorijali.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *