Blog kao online dnevnik ali i mnogo više od toga

BlogOvanje

O blogu ste puno puta čuli, dovoljno ili ne, ali osnovno sigurno jeste – blog je vrsta online dnevnika, skup vaših misli, stavova i komentara o pojedinim temama. Ono što možda nijeste znali je da uz pomoć bloga možete i da zaradite novac dok pišete o onome što mislite, a on vam može pomoći i da promovišete svoj biznis, svoju poslovnu ideju ili sebe  i svoj portfolio. Ako želite da saznate šta vam treba za pokretanje bloga i kako ih možete pisati pročitajte ovdje

Blogovi su se u svijetu pokazali kao moćno i mnogo moćnije sredstvo u promociji i prezentaciji poslovnih ideja i projekata, nego na primjer, klasična saopštenja kojima najčešće firme pribjegavaju, a ima i onih kojima su blogovi osim „pražnjenja“ ispoljavanjem mišljenja, u život doveli srodne duše i životne  sapunike.

Jedan od njih je i novinar Vlado Perović, koji je počeo da piše 2008. godine prvenstveno na društvenoj mreži Facebook.

Prvo je počeo da piše čuvene Notes-e kao sekvence, koje su vidjeli samo njegovi prijatelji na ovoj društvenoj mreži, dok mu nije crnogorska glumica Katarina Krek predložila da svoje misli i stavove podijeli i sa ostalima na netu. Ona mu je, kako kaže, korak po korak objasnila kako se otvara blog.

Tako je 2010. godine nastao Vladov prvi blog, a zatim je iz toga proizišla i  njegova ljubavna priča.

„To je bila „fejsbuk varijanta“ ali ne ona klasična da smo se mi jedno drugom svidjeli zbog fotografija ili mog posla. Nego je ona smatrala da je moj tok riječi sličan njenom, tačnije davala mi je najbolje moguće komentare na to što sam ja pisao. Te talasne dužine su se jednostavno poklopile i mi smo danas zajedno“, objašnjava Vlado.

Vlado Perovic

Vlado Perović

Zatim je nastao i novi blog – Blog jednog tate, za pisanje kojeg mu je supruga dala ideju, a zatim ga i podržavala i inspirisala da na pravi način izvuče ono najbolje iz sebe i napiše u datom trenutku šta osjeća. Vlado i njegova supruga su roditelji skoro dvogodišnje Ive.

„Željeli smo da ostavimo kao podršku i par savjeta za sve roditelje, kao i da im prenesmo kroz šta smo mi sve prošli kao relativno mlad bračni par, koje su to bile prepreke za nas, nove okolnosti koje smo morali da prolazimo, a ima dosta toga od prelaska s posla na posao, selidbe… Prvih promjena u organizmu žene u toku trudnoće, a zatim i mom organizmu“, kazao je Vlado. „Pokušao sam da napravim neku sintezu mog urođenog cinizma i ironije sa realnom situacijom koja nije baš svijetla u tom trenutku“.

Za njega su mnogi momenti i ne tako svijetle situacije o kojima je pisao izgledale bolje nakon što ih je zabilježio i podijelilo oniline.

„Dobiješ nakon toga neku interakciju sa ljudima koje ne poznaješ, koji se pronalaze u tvojim riječima, i nekako ti napune srce da kreneš dalje i da istražuješ i sebe i prostor u kojem funkcionišeš“, dodao je Vlado.

Njemu je sada jasno da se pisanje za blog razlikuje od pisanja za bilo koji drugi medij jer blog treba da ima sadržaj i formu koja je prijemčiva i lako prihvatljiva za sve. On treba, kako je rekao, da čitaoca osvoji sa jedne stane, a da ne bude dosadan i opširan, koliko god da je tema o kojoj se piše interesantna. S druge strane, preporučuje Vlado, osoba koja čita mora da se uvjeri da je bloger iskren, i da misli ono što piše.

Akp želite da pogledate razgovor sa Vladom Peroviće, posjetite ova link

Blog Vlada Perovića na portalu Roditelji.me

Pročitajte još o blogovima i blogovanju

Izvor: TV emisija Surfuj pametno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *