Termin ‘Selfie’ proglašen za riječ godine od Oxford rječnika

Urednici www.oxforddictionaries.com objasnili su da je riječ evoluirala od taga u društvenim medijima u mejnstrim termin koji označava fotografiju auto-portret, prenosi BBC.

Papa pozira za selfie

Papa pozira sa omladinom u avgustu, a rezultirajući selfie je postao viralan

Istraživanje je pokazalo da je učestalost upotrebe ove riječi u engleskom jezikuk porasla za 17.000 odsto tokom prethodne godine, objasnili su urednici. Ostali termini koji su bili u užem izboru su “twerk” – neobičan ples koji izvodi američka glumica i pjevačica Miley Cyrus (poznatra po ulozi Hannah Montana u istoimenoj tinejdžerskoj TV seriji), kao i kovanica  “binge-watch” – koja označava gledanje puno TV programa.

Termin “schmeat“, koji označava meso sintetički proizvedeno od biološkog tkiva, takođe je bio u užem izboru

“Nagrada” riječ godine slavi inovativnost i domišljatost ljudi sa engleskog govornog područja u trenucima kada se suočavaju sa društvenim, političkim ili tehnološkim promjemana.

U 2004. riječ godine je bila “chav“, termin koji označava ,lađu osobu niže društvene klase nedoličnog ponašanja koja oblači pravu, ili krivotvorenu dizajnersku odjeću, u 2008. bio je to termin “credit crunch” koji je označavao kreditnu krizu, a prošle godine pobjednik je bio termin “omnishambles” koji označava situaciju kojom je potpuno pogrešno upravljano i karakteriše je čitav niz pogrešnih procjena, odluka i poteza, a prvi put je upotrijebljen u jednoj engleskoj humorističkoj seriji.

Da bi se kvalifikovala, riječ ne smije biti “iskovana” tokom posljednjih 12 mjeseci, ali njena upotreba treba da je u tom intervalu postala posebno prominentna.

Selfie je definisana u Oxford Dictionaries kao “fotografija samog sebe, obično fotografisana smartphoneom ili web kamerom a potom uploadovana na neku društvenu mrežu”.

Rast u upotrebi riječi izračunat je uz pomoć istraživačkog programa koji prati upotrebu oko 150 miliona engleskih riječi na interentu svakog mjeseca.

Ovaj software može se upotrijebiti za praćenje pojavljivanja novih termina i za monitoring promjena i učestalosti upotrebe.

Riječ selfie, prema Oxford Dictionaries, prvi put je upotrijebljena 2002. godine na jednom australijskom forumu.

Korisnik je objavio fotografiju povreda svog lica nakon pada sa stepenica. On se izvinio ostalim korisnicima što je fotografija mutna (defokusirana), objašnjavajući da to nije zbog toga što je bio pijan, već jer se radi o selfie-u.

Ove godine riječ selfie je dobila momentum na engleskom govornom području zahvaljujući fotografijama poput one gdje Papa pozira sa tinejdžerima, koja se brzo širila interentom (postala viralna).

Judy Pearsall, iz Oxford Dictionaries, kazao je da su: “Društvene mreže pomogle popularizaciju termina, sa hashtagom #selfie koji se počeo pojavljivati na site-u za dijeljenje fotografija Flicker još 2004. godine, pa do veoma široke upotrebe do koje je došlo 2012. godine kada su selfie-e počeli koristiti mejnstrim mediji”.

Termin selfie dodat je u Oxford Dictionaries Online u avgustu, ali još uvijek nije u Oxford English Dictionary, iako se razmatra da bude uključen u njegov sadržaj u budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *