Srbija postala član mreže INHOPE

Srbija je postala jedna od 39 zemalja članica mreže INHOPE, organizacije koja je nastala udruživanjem operatera internet mehanizama za prijave sa područja Holandije, Norveške, Belgije, Velike Britanije, Austrije, Irske, Finske, Španije i Francuske, u decembu 1999. godine.

Stvaranje međunarodne koalicije pomoglo je uspostavljanju efikasnijih mehanizama borbe protiv nelegalnih materijala koji su doživjeli ekspanziju pomognutu brzim razvojem interneta i komunikacionih tehnologija. Osnovne vrijednosti udruženja INHOPE su slobodan internet, posvećenost pozitivnim načinima korišćenja interneta i stav da na razvijanju bezbjednosti djece na internetu zajedničkim aktivnostima rade i snose odgovornost državne institucije, nastavnici, roditelji i internet industrija.

Od 1999. godine mreži INHOPE pristupili su operateri internet mehanizama iz cijelog svijeta, uključujući i države iz Evrope, Azije, iz sjeverne i južne Amerike, kao i Australija.

net-patrola

“Net patrola” je elektronski mehanizam za prijavu nelegalnog, štetnog i neprimjerenog sadržaja i ponašanja na internetu, a jedna je od komponenti projekta „Klikni bezbedno“ Centar za bezbedni internet.

Projekat „Klikni bezbedno“ Centar za bezbedni internet u Srbiji od 2013. godine sprovodi Fondacija „Fond B92” u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, a uz finansijsku podršku Generalnog direktorata za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Evropske komisije CONNECT i Telenor fondacije.

Ulaskom u INHOPE, “Net patrola” će uspostaviti važnu međunarodnu saradnju i razmjenu relevantnih iskustava i dobrih praksi kroz redovnu komunikaciju i razmjenu informacija o najnovijim prijetnjama i najboljim odgovorima na njih, sa ciljem edukacije i informisanja građana, prije svega djece i mladih, ali i njihovih roditelja, nastavnika i drugih internet korisnika, o prednostima i rizicima upotrebe informacionih i komunikacionih tehnologija, promovisanja bezbjednog korišćenja novih tehnologija, kao i zaštite građana od nelegalnog, nedozvoljenog i štetnog sadržaja i ponašanja na internetu, posebno materijala koji prikazuju seksualnu zloupotrebu maloljetnih lica.

B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *