CEROVIĆ: Facebook nije uzrok, već samo mogućnost manifestacije nečijih neuroza

Često u posljednje vijeme imamo priliku da u medijima čitamo/gledamo/sušamo rezultate mnogobrojnih istraživanja u vezi sa uticajem novih tehnologija na razne aspekte života. Takođe, u tim medijskim izvještajima najčešće se u prvi plan stavlja “poguban” uticaj interneta, a posebno fenomena društvenih mreža na psiho-socijalne vještine i porast nasilja, posebo među mladima. S druge strane, mediji skloni senzacionalizmu, kada dođe do masovne tuče učenika, u prvi plan češće stavljaju način na koji je “dogovoren” taj sukob, nego na same uzroke tog istog sukoba, pa je percepcija najšireg auditorijuma da do tuče ne bi došlo da djeca nisu provodila vrijeme na Facebook-u.

Radoje Cerović, MSc

Radoje Cerović, MSc (photo: Igor Milić @IgorMilic7)

Psiholog, magistar kliničke hipnoze i ekspert za komunikacije, Radoje Cerović, za blog #SurfujPametno, portala Roditelji.me govori o tome koliko je zapravo lako u medijima postići gledanost/čitanost manipulisanjem pseudonaučnim činjenicama, pogotovu ako navodno naučno zasnovane tvrdnje imaju dramatičan karakter, a koje se istovremeno poklapaju sa percepcijom najšireg auditorijuma.

“Ako se “najširem gledalaštvu” nešto čini logičnim, to apsolutno ne znači da se radi o naučnim činjenicama. Svjedoci smo “katastrofičnih” navoda koji se odnose na korišćenje društvenih mreža i na navodne “opasnosti” koje vrebaju”, kaže Cerović i podjseća da su skoro svi mediji makar jednom upozoravali na opasnost od izopačenih ljudi, serijskih ubica ili silovatelja koji vrebaju na društvenim mrežama svoje žrtve.

On dodaje da se smatra već ustanovljenom naučnom činjenicom da korišćenje kompjutera u mjeri koja prelazi određeni broj sati/minuta u toku dana ostavlja strašan razvojni deficit kod djece, te da skoro da izaziva autizam.

“Nedavno smo čuli i da je korišćenje interneta povezano sa depresijom u nacijama, tj. navodno su nacije koje koriste u većoj mjeri Facebook najdepresivnije i najpodložnije samoubistvu. Radi se o, blago rečeno, manipulciji naivnom publikom i njihovim strahovima. Većina tih istraživanja je na uzorcima od tridesetak ljudi, bez ikakve metodološke kontrole. Ta pseudoistraživanja napravljena su za potrebe podizanja tiraža. Većina tih istraživanja implicira tzv. “kauzalnu” vezu. Ako je nekome ustanovljen poremećaj X, a pri tom tvrdi da koristi npr. Facebook to NE ZNAČI DA JE  ta društvena mreža uzrok tog poremećaja. Novinari se nažalost najčešće ne zamaraju tom “metodološkom” sitnicom i ne zalaze u taj “detalj””, naglašava Cerović.

On podsjeća i na to da moramo imati u vidu da je kroz istoriju svaka naučna i tehnološka novotarija nailazila na “paranoične” interpretacije i na strah kod široke publike, te da je i za telefon bio vezan strah da ćemo prestati da imamo ikakve socijalne kontakte i da niko nikoga više neće posjećivati.

“Znamo da li se takva tvrdnja pokazala istinitom… Nema sumnje da su društvene mreže jedno novo i moćno sredstvo. Na koji način koristite ili zloupotrebljavate taj alat je naravno dijelom i pitanje psihološkog sklopa samog konzumenta tog medija. Neuravnoteženi ljudi će koristiti Facebook na neuravnotežen način, destruktivan ili autodesktruktivan, pretjeran ili agresivan. Facebook nije uzrok tome, već samo mogućnost manifestacije nečijih neuroza. Potrebno je kod sebe i kod djece razvijati emocionalnu inteligenciju, svijest o sopstvenim emocijama i sposobnost interpretacije tuđih. Facbook će u tom slučaju naći adekvatno mjesto u vašem životu i postati sredstvo za ostvarenje jednog uravnoteženog srećnog i ispunjenog načina življenja”, zaključuje Cerović.

@

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *