Desetine hiljada djece žrtve međunarodnog online sex zlostavljanja

Sweety-Virtual-Girl

Nevladina organizacija Terre des Hommes (Holandija) objavila je u ponedjeljak da je stvorila virtualnu desetogodišnju filipinsku djevojčicu kojoj se javilo više desetina hiljada online predatora spremnih da plate da vide tu desetogodišnjakinju seksualno aktivnu pred web kamerama, što je omogućilo identificiranje njih više od hiljadu.

“Stvorili smo virtualnu desetodišnju Filipinku na internetu”, rekao je predstavnik te NVO Albert Jaap van Santbrink, na konferenciji za novinare u Haagu i precizirao da su predatori kontaktirali sa virtuelnom djevojčicom nazvanom Sweetie. Kako je saopštila ova organizacija, mnogi među njima su nudili novac kako bi se Sweetie prepustila seksualnim radnjama pred web kamerama.

Među predatorima, više od 1.000 ih je lako identifikovano u 65 zemalja. Ta NVO je došla do njihovih adresa, brojeva telefona i fotografija i saopštila njihove identitete nadležnim vlastima, posebno Interpolu. Prema popisu organizacije, identifikovana su dvojica muškaraca iz Hrvatske, kao i dvojica iz BiH.

“Pošto se sve zbiva na internetu, oni misle da ih nitko ne prati, pa je bilo jednostavo skupiti informacije”, rekao je predstavnik organizacije Hans Guyt.

NVO upozorava na sve više prisutan fenomen dječijeg webcam sex turizma, i želi senzibilizovati javno mnjenje i vlasti na ovu pojavu. Takođe, ta organizacija ističe nezadovoljstvo malim brojem privedenih osoba zbog seks turizma putem web kamera. Oni tvrde da je samo šest kriminalaca privedeno posljednjih godina i naglašavaju da predatori uglavnom dolaze iz razvijenijih zemalja.

Pogledajte video o tome kako je nastala virtuelna djevojčica Sweetie koja je uhvatila 1.000 predatora

Van Sanktbrink ističe ako je Terre des Hommes uspjela bez previše problema identifikovati više od hiljadu online predatora, dok bi vlasti cijelog svijeta sigurno bile u mogućnosti da identifikuju mnogo veći broj.

“Uz nešto više sredstava mogli smo lako identifikovati i njih deset hiljada”, ocijenio je Guyt.

Terre des Hommes je pokrenula globalnu peticiju i objasnila da je prenijela svoj modus operandi vlastima raznih zemalja, posebno u pogledu načina izrade virtualnog portreta djevojčice za stvaranje fotografije i na koji je priključena na javne “chatove” kako bi se ulovili predatori.

NGO navodi da je, prema podacima UN, oko 750.000 pedofila u svakom trenutku online na internetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *