7 pravila sigurnog chat-ovanja i sms dopisivanja

misNaučite djecu osnovim pravilima koja trebaju da znaju prije nego što počnu da se dopisuju na internetu, koriste društvene mreže ili da koriste mobilni telefon bez roditeljskih zaštita.

  • Nikad nemoj nepoznatim ljudima putem interneta ili mobilnog davati podatke o sebi, svojoj porodici i prijateljima. Ne otkrivaj im svoje prezime ni adresu, nemoj reći u koju školu ideš, jer ne možeš znati kakve su im namjere. Važno je da im ne šalješ svoje fotografije, slike porodice ili prijatelja jer se one mogu na razne načine zloupotrijebiti.
  • Imaj na umu da „nepoznati“ s kojim se dopisuješ i koji se predstavlja kao dečko od 15 godina, može zapravo biti muškarac od 50 godina i slati lažne podatke o sebi uz tuđu fotografiju.
  • Ne primaj na poklon dopune za mobilni od nepoznatih jer će oni zasigurno tražiti nešto zauzvrat.
  • U dopisivanju mobilnim ili internetom nemoj pisati ništa čega bi se stidio ili stidijela ako bi to pročitali tvoji prijatelji u školi ili u komšiliku. Ne šalji fotografije koje ne bi želio ili željela da pokažeš drugima. Sve što pošalješ, zlonamjerna osoba može iskoristiti da te ucjenjuje, uz prijetnje da će to objaviti na internetu, na ulazu u školu ili zgradi gde stanuješ.
  • Ako ti neko šalje uznemiravajuće, prijeteće ili prostačke poruke na mobilni, obavezno to reci roditeljima ili nastavniku u koga imaš povjerenja. Nijesi ti kriv(a) zbog toga što ti prijete i vrijeđaju Zatraži pomoć od roditelja čak i kad misliš da si učinio(a) nešto nedopušteno.
  • Nemoj izbrisati s mobilnog podatke i fotografije koje ti je neko poslao jer će pomoću njih policija lakše pronaći osobu koja ti prijeti.
  • Nikad nemojte ići sam(a) na sastanak s osobom koju si upoznao(a) putem mobilnog, bloga ili na chat-u. Ako ta osoba insistira da dođeš bez pratnje, nemoj ići na takav sastanak.

Izvor: Priručnik, Šta je danas bilo u školi, Škola bez nasilja, UNICEF Srbija

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *