Grooming, šta je to …

Prenosimo blog Jelene Milošević, mame tri tinejdžera, iz Srbije koja živi u Holandiji i koja je odlučila da napiše neke vrlo korisne informacije o groomingu o kojem bi u današnje vrijeme svi roditelji trebalo da znaju svaki detalj i infomaciju kako bi zaštitili svoju djecu na netu. Jelena je pedijatrijska sestra, koja je dugo godina radila sa djecom, a trenutno studira psihologiju.

grooming1Mama, jedna djevojčica iz naše škole je snimila film za svog dečka, gdje se skida i radi znaš …ono, sama … I svi smo to vidjeli”

“Kakav film i gde ste to vidjeli ?”

“Pa svuda na twitteru i na whatsapp-u je film, dijeli se svuda i već ga je cijela Holandija vidjela”

“Koliko djevojčica uopšte ima godina ?”

“13-14”

Šta da kažem na ovo? Dijete od 13-14 godina je navodno da bi iznenadila i obradovala dečka, snimila “seksi film” i poslala mu ?! “Nesigurnim i uplašenim pokretima” (opis mog sina koji je vidio film) je probala da nekome učini neku uslugu/ da obraduje, da možda zaštiti sebe, ne znam.

U svakom slučaju, film je slučajno ili namjerno, naravno anonimo, izašao na whatsapp, bio prebačen na youtube i putem twitter-a obišao i Holandiju i okolinu.

Sva djeca iz njene škole su vidjela i pričala o tome, u okolnim školama i na socijalnim medijima su događaj propratili time što su joj “davani 3-6 mjeseci, dok ne izvrši samoubistvo”, optuživali da je “to i sama tražila”, kao i udjeljivanjem raznoraznih “komplimenata” od “glupače” do “kurve” od kojih se neki još uvijek mogu naći na twiteru…publika: uglavnom dječurlija od 12-18 godina- srednja škola.

Kako je policija došla do toga i zatim se i pojavila u školi da bi porazgovarala sa njom, ne znam, ali znam da se čitava škola sjatila na prozore i ispratila njen odlazak sa policijom. Film je bio toliko rasprostranjen i dijeljen da je na kraju objavljeno upozorenje da će svako ko bude imao film u posjedu ili dijelio po socijalnim mrežama, biti kažnjen i novčano i zatvorom.

Po izbijanju skandala u javnost, se devojčica povukla iz škole. Iako su u školi više puta razgovorali sa učenicima i pokušali da objasne situaciju i zatražili od učenika podršku ovoj djevojcici, ipak nisu mogli da izbjegnu da se djevojčica povuče iz “javnog“ života i ode u “dobrovoljni pritvor” u kući, gdje joj se još uvijek drže časovi. .

Javni nastup je bio, da je djevojčica htjela da iznenadi i obraduje dečka pa je snimila film i poslala mu. U isto vrijeme se spominje slična priča djevojčice iz druge škole u blizini.

grooming2A šta je zapravo grooming?

Da li uopšte znate šta je grooming? Šta predstavlja ta riječ, a pojava je sveopšte prisutna svuda pa i kod nas?

Grooming, za većinu  riječ, nepoznatog značenja, ali i nažalost sve više prisutna pojava u našem životnom okruženju, koje nismo svjesni ili ne želimo da budemo svjesni.

Pored ostalih značenja riječi Grooming vezanog za “njegovanje” životinja i odnosa, prije izvjesnog vremena je dobio i ovu definiciju:

Grooming je kontaktiranje odraslih putem interneta, djece ispod 16 godina, radi uspostavljanja seksualnih kontakta on- i off-line.

To nisu “lutalice” koje, ne znaju šta rade, već vrhunski manipulatori koji tačno znaju isprobane tehnike kako da uspostave kontakte sa djecom, da steknu njihovo provjerenje, dovedu do toga da djeca naprave golišave fotografije pa čak i filmove, da bi ih na kraju naveli ucjenom ili zavođenjem, do seksualnih radnji. Oni nisu neko, gdje možete primijeniti izjave tipa ”neće to mene”, “moje dijete je pametno i ne nasijeda na glupe trikove”, “imam super kontakt sa mojim djetetom i ono će mi sve reći”.

Uz vaše i znanje i odobrenje će se provući kontakt, koji nećete smatrati opasnim i neprimjerenim. Oni grade sa djecom odnos, lagano u najvećem broju slučajeva predstavljajući se kao vršnjaci, zainteresovani za slične teme. Grade odnos povjerenja, dijele se tajne i odnosi postaju sve prisniji  i prijateljskiji, da bi u jednom povoljnom trenutku krenuo razgovor o seksu koji bi se produbljivao sve više, do tog trenutka dok se ne bi postigao određen cilj: provokativne golišave fotografije ili filmovi u kome djeca dodiruju sebe ili iz zaljubljenosti i želje da voljenu osobu učine srećnom ili zbog ucjene postignutom prethodno poslati golišavih fotki. Da bi se na kraju insistiralo na kontaktu uživo.

Ovakvi tačno znaju da pronađu slabosti djece i da im pruže ono što im nedostaje, znaju da im daju osećaj da su specijalni i da vrijede više nego što okolina vidi u njima. Ovdje se radi o jednom zaista visokom stepenu manipulacije.

Kontakti se uspostavljaju svuda po internet, preko socijanih medija i svih internet stranica gde postoji chat, koji djeca posjećuju.

groomingOvih dana je izbio na vidjelo skandal, gdje je 48-godišnji pedofil Frank R. iz Cuijk-a, još od 2005-te godine ovakvim aktivnostima uspio da oko 300 djevojcica uzrasta od 10-17 godina, navede do seksualnih aktivnosti, uglavnom online, a 11 djevojčica je uspio da iskoristi i uživo. Oko 26.000 filmova i oko 144.000 fotografija je pronađeno na njegovim laptopovima i računarima, kao i više nego dovoljno snimaka telefonskih razgovora i chetovanja putem mobilnog telefona. Identifikovano je 65 djevojčica, sa kojima se vode razgovori o podnošenju tužbe. Za sada su podnijete svega tri..

Dotični je bio poznat policiji, prvo ukidanjem IP adrese zbog posjedovanja dječije pornografie, tada još nekažnjivog djela, druga mogućnost hvatanja je bila onemogućena zbog pogrešne adrese, a treći put žrtva nije htjela da podigne optužnicu (2011).

U maju je pogriješio i kidnapovao 12-togodišnju djevojčicu sa sjevera Holandije. Usled brze objave i reakcija preko socijalnih medija, koje su proširile priču o nestanku djevojčice, su oboje locirani, a on uhvaćen.

Trenutno je u toku pokretanje postupka protiv njega kao i identifikacija žrtava i podizanje optužbi. Jedan od problema koji postoji i koji će biti primijećen, je možda i odsustvo dovoljnog broja optužnica. Prisutan je  osjećaj straha i stida, osećaj da su ostavljene od osobe koju su voljele i za koju su vjerovale da ih voli, osjećaj izigranosti, pomiješan sa osjećajem gnušanja od same sebe, toga, da su vjerovale i poklonile srce nekome ko ih je iskoristio i iznevjerio, osjećaj da nisu ništa posebno. Osjećaj povjerenja koji su tada imale i onako dječije, otvorile srce i dušu i dale nekome tamo online, je iznevjeren.

Uz sav taj osjećaj iznevjerenosti, se pojavljue i reakcija okoline; obilježene i etiketirane djevojčice, kojima je i biće naglašeno i prikačeno, da je sve bilo na dobrovoljnoj bazi, da su sve to i same željele. Okrutni i osudujući pogledi okoline, pomiješani sa sažaljenjem i gnušanjem. Znajući i same, kako masa komentariše ovakve stvari, kakve gnusne komentare mogu da dobiju, i same više nisu sigurne da li su dobile zasluženu kaznu za ukazano povjerenje nepoznatom preko interneta…

Kako to sve izgurati, sada kada je većina već prošla neku svoju krizu i navodno stala na noge i krenula dalje? Da li će smoći snage da ovako nekome stanu na put, i kažu otvoreno šta se dogadjalo i raskrinkaju ovakvog monsturma koji se iživljavao u svakom mogućem pogledu nad njima

Da li je gore pomenuta djevojčica, žrtva ovdje pomenutog groomer-a ne znam, ali u svakom slučaju je neka žrtva, nekoga ili nečega, poput iskrivljenih vrijednosti. I sigurno nije zaslužila bljutave i ogavne komentare sa kojima je bila suočena, koje svi mi umijemo da damo u ovakvim i sličnim situacijama.

Da bi možda bolje mogli da sagledate ovu situaciju, preporučila bih vam film The Trust iz 2010-te godine, koji je napravljen u režiji David Schwimmer ( poznatog iz serije Friends). Film je inače napravljen poslije razovora sa grupom roditelja, čija su djeca bila na ovakav način izmanipulisana, obmanuta i iskorišćena. Iako je akcenat na tome kako roditelji preživljavaju sve ovo, može se videti i jednim dijelom kroz šta sve prolaze iskorišćena djeca.

U filmu nema škakljivih scena, tako da bih vam zaista preporučila da ga odgledate, jer vam film može pomoći u tome kako sprečiti i kako reagovati, ako i kada se nešto ovako desi u bližoj ili široj okolini.

grooming3Ne zatvarajte oči pred ovim, jer je ovo svuda oko nas, svuda gdje postoje ljudi, svuda gde postoji internet, svuda gdje…

Upoznavanjem  problema lakše se dolazi i do odgovora na pitanje: kako je i da li je moguće ovako nešto spriječiti. Kako stupiti i ostvariti kontakt povjerenja sa našim pubertetlijama koji žude za svojom nezavisnošću i samostalnosti? Kako im ukazati na opasnosti, na način, da oni toga budu zaista svjesni, a da opet ne budu zatvoreni pod staklenim zvonom, uskraćeni za slobodu koja im je potrebna kao kiseonik, da bi živjeli i uspjeli pravilno da se razvijaju?

Djeca su daleko brža i znaju više o internetu nego stariji, tako da mogu da vam i pomognu da se snađete a samim tim i da vam pokazujući šta sve znaju, pokažu kuda se sve kreću i šta rade na internetu.

Još prije puberteta, treba razviti jedna otvoren odnos, gdje se može reći i prihvatiti sve, ali sa dužnim poštovanjem obje strane. Otvorenim razgovorima možete dijete lakše upozoriti na opasnosti,i ukazati na nepovjerenje, ne samo prema nepoznatim odraslima. nego i prema vršnjacima, jer nikad se ne zna, ko se krije iza avatara.

Vrijeme je ono što nam svima nedostaje, ali za djecu treba stvarati vrijeme i slušati redovno šta imaju da kažu. Upoznati se i biti obavještavan o dječijim aktivnostima na internetu.

Odvojiti vrijeme i biti sa djetetom zajedno ispred kompjutera ili mobilnog telefona i saznati čime se ono bavi i kakve igrice ga zanimaju. Ako vam se neka igrica nešto i ne svidi, to ne bi trebalo da bude razlog da dijete ne igra tu igricu, niti da vi ne budete prisutni i da se ne upoznate sa time (sem ukoliko se kosi u velikom sa vašim principima i vaspitanjem).

I u Srbiji postoje anonimne telefonske linije gde djeca mogu da se obrate za bilo kakvu pomoć, kao i to da prijave šta im se dešava i šta ih tišti. Djecu treba upoznati sa ovim načinom komunikacije, da znaju da uvijek postoji neko kome mogu da se obrate kada im zatreba, a iz nekog razloga su u strahu ili blokadi da se povjere roditeljima ili njima najbližima.

Ne znam za Srbiju, ali u Holandiji je i policija redovno online na chat-u i upozorava djecu na groomimg, nudi im pomoć u informacijama, kao i zaštiti i prepoznavanju istih. Ponekada se na taj način groomer-i i pronađu. Ovo nije problem zapada, ovoga ima svuda, prvilnim pristupom i što bržim otkrivanjem ovakvih slučajeva možemo samo pomoci djeci da što bezbkednije odrasti.

I opet, iako sve uradite kako bi trebalo, niko ne može garantovati da će vam dijete biti zaštićeno od upadanja u zamku ovakvim ljudima. Jedno od najvažnijih stvari, je ne bjezati od problema i pokušati otvoren razgovor sa djetetom. Ukazati i pokazati da je ono jedino i najvažnije u svemu kao i to da ste kao roditelji tu za njega bez obzira šta da se desi. Da i u slučaju da vaše dijete bude žrtva, da život teče dalje i da se greške svima dešavaju; da se ne stidi sebe i kao i to da se vi sami ne stidite toga, što se vašem djetetu desilo. Da se krivica postavi na pravo mesto, a to je kod ovakvih monstruma koji smišljeno i ciljano manilpulišu onima koji im još nisu dorasli. 

Treba da naučimo svoju djecu koja su okolina žrtvi, da u ovakvim situacijama jasno i glasno stanu uz žrtvu, bez ismijavanja i izrugivanja, već da im pruže ruku i  pomognu da ustanu, onda kada su se našle na dnu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *