Nekoliko savjeta za sigurno korišćenje interneta

internet bezbjednostPosavjetujte dijete sa nekoliko praktičnih i jednostavnih pravila kako da što sigurnije koriste net, ali ih i sami primjenite. Razgovarajte o surfovanju netom ali i uvedite jasna pravila.

 • Nadimci kojim se djeca predstavljaju koristeći se komunikacijskim uslugama putem interneta mogu izazvati reakcije drugih, što znači da bi bilo dobro izabrati nadimak koji neće provocirati.
 • Većina chat-ova i messenger-a sadrži mogućnost zaustavljanja (Block) ili zanemarivanja (Ignore), kojima se zaustavljaju dalje poruke od neželjenih korisnika.
 •  Ako je riječ o nekome ko je jednostavno dosadan, blokiranje poruka najčešće je dovoljno da se problem zaustavi. Ali ako je posrijedi osoba koja iznosi stvarne prijetnje, važno je da dijete o tome obavijesti odraslu osobu u koju ima povjerenja.
 • Obratite pažnju i budite svjesni pokazuje li vaše dijete uznemirenost nakon dobijenog poziva mobilnim ili nakon vremena provedenog na internetu. Obratite pažnju na djetetove komentare ili promjene u odnosima s prijateljima. Moguće je da će biti tajnoviti, nerado govoriti o svojim on-line aktivnostima i upotrebi mobilnog.
 • Razgovarajte s djetetom i pokušajte razumjeti na koje se načine i za koje aktivnosti koristi internet i mobilni telefon.
 • Ograničite korišćenje računara tokom dana. Dobro je uvesti jasna pravila, npr. nema računara prije škole, prije spavanja, za vrijeme obroka ili prije nego što je urađen domaći.
 • Naučite dijete da ne prosljeđuje niti komentariše sadržaje koji mogu nekoga povrijediti.
 • Razgovarajte s djetetom o tome kada treba, a kada ne treba čuvati tajnu pred roditeljima, upozorite ga da s nepoznatim osobama (uključujući i one koje poznaje putem sms poruka i interneta) nije dobro imati tajne. Takođe recite da, kad se osjeća neugodno ili zbunjeno zbog nečega što je doživjelo, uvijek može razgovarati s vama.
 • Razgovarajte s djetetom o opasnostima interneta i naučite ga da ne ostavlja lične podatke ni fotografije na internetu i ne dogovara susrete s nepoznatim ljudima. Ako dijete jako želi da se upozna s osobom koju je upoznalo preko interneta, naglasite da to mora biti na javnom mjestu i da nikako ne ide samo. Tražite da na prvi susret povede nekoliko drugova i drugarica ili odraslu osobu kojoj vjeruje.
 • Objasnite djeci i mladima opasnosti slanja svojih slika putem interneta, kao i pojam dječje pornografije. Nikad se ne zna šta će druga osoba učiniti sa slikama. Uz malo vještine i s osnovnim grafičkim programima moguće su razne fotomontaže. Objasnite im, da kad jednom pošalju fotografiju, nad njom više nemaju kontrolu, ne znaju što se dalje s njom događa. Naglasite da ne smiju slati svoje fotografije bez dogovora s vama.
 • Naglasite svojoj djeci kako oni nisu krivi ako postanu žrtve elektronskog nasilja. Recite da im nećete zbog toga oduzeti pravo na korišćenje računara – to je jedan od mogućih razloga zbog kog djeca ne govore odraslima kad postanu žrtve nasilja na internetu.
 • Umesto same zabrane djeci i mladima da ne iznose lične informacije, važno ih je naučiti kako ograničiti pristup drugih tim informacijama.
 • Naučite više o mobilnima, internetu i osnovnim pojmovima koji se koriste u virtualnom svijetu, tako da možete razgovarati s djecom o njihovim aktivnostima  i iskustvima, ali i lakše razumjeti virtualni svijet u kom djeca odrastaju, a koji je puno drugačiji od onoga koji vi poznajete.
 • Informišite se i o programima koji filtriraju web stranice za koje ne želite da budu dostupne vašem djetetu. Većina se tih programa može kupiti preko interneta, a neki su i besplatni. Neki internet pretraživači (Internet Explorer) imaju ugrađene filtere koji se mogu uključiti kako ne bi dopuštali pristup stranicama određenog sadržaja. Najčešće korišćeni filteri su ContentProtect, CYBERsitter i NetNanny. Programi za filtriranje su koristan alat za roditelje kako bi mogli usmjeriti pažnju svoje djece na poučne i primjerene sadržaje umjesto nepoželjnih. U nekim antivirusnim programima, pa čak i besplatnima, koji se preuzimaju s interneta, ima i takav paket, npr. Punch program, pa osobu koja vam održava kućni kompjuter zamolite da ga instalira i poduči vas kako ga koristiti. Ni takvi programi, međutim, nisu savršeni pa ih treba shvatiti samo kao pomoćno sredstvo. Najbolji su filter ipak vaše prisustvo, nadzor, pouka i podrška.

Izvor: Priručnik, Šta je anas bilo u školi, Škola bez nasilja, UNICEF Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *