Kada započeti s informatičkim obrazovanjem?

ICT-Education

Prema novoj reformi obrazovanja u Velikoj Britaniji, djeca bi od prvog razreda osnovne škole, dakle od pete godine, učila pisati kompjuterske programe s ciljem pripreme za tržište rada. Rasprava o novom školskom programu traje više od tri godine, jer su nadležni shvatili da je podučavanje informatičko-komunikacionih tehnologija u školama nedovoljno i da mu je potrebna reforma. Britanski nacionalni kurikulum prije nekoliko godina javno su kritikovale kompanije poput Googla i Microsofta naglašavajući kako se IT kurikulum premalo fokusira na to kako nastaju računarski programi.

Tom zaključku prethodilo je istraživanje koje je pokazalo kako se u Velikoj Britaniji đaci uče kako koristiti softver, ali ne i kako napisati softverski kod. Drugim riječima, odvojili su dva različita, ali komplementarna područja – sticanje znanja koje podupire računarske nauke i učenje korisničkih vještina.

Novi školski program nedavno je predstavio Michael Gove, ministar obrazovanja, istakavši kako je isti namijenjen savladavanju vještina koje se danas traže na tržištu, a između ostalih to su – matematičko modeliranje, rješavanje problema i programiranje.

Tako će djeca između ostalog učiti kako napisati i testirati kompjuterski program, te kako pohraniti i organizirati podatke. Nakon toga savladaće niz programskih jezika i naučiti kako hardver i softver međusobno sarađuju. Učenici će ranog doba takođe učiti o internet bezbjednosti, odnosno o zaštiti privatnih podataka online.

Još jedna zemlja izdvaja se po naporima koje ulaže da djecu što prije osposobi za programiranje. Naime, Estonija – zemlja koja je lansirala svjetski poznat program komunikacije Skype i ima jednu od najbržih internetskih veza na svijetu, takođe rano upoznaje učenike s korištenjem modernih tehnologija. Njihovi učenici u sklopu inicijative ProgeTiiger, od prvog do dvanaestog razreda upoznaju se s izradom i razvojem web i mobilnih aplikacija. I oni su došli do zaključka kako njihovo tržište rada nasušno treba dobre programere i da iste uvoze iz zapadnih zemalja. Zbog toga su osmislili ovu inicijativu kako bi se pozicionirali kao predvodnik u razvoju i rastu IT sektora u cijeloj Evropskoj Uniji.

ProgeTiiger program ne sprovodi se na nivou cijele države, već su u njega eksperimentalno uključene osnovne škole sa učenicima od sedam do 12 godina. Od sljedeće godine u program bi se trebali uključiti i stariji učenici.

I istraživanja sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama takođe pokazuju da je razvojni potencijal djece koja u ranom i predškolskom dobu počinju koristiti računare izvanredan, a to uključuje bolje motoričke sposobnosti i matematičko razmišljanje, povećanu maštovitost te na kraju bolje kritičko razmišljanje i rješavanje problema.

carnet.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *