Roditelji = treneri fer pleja u novim medijima

Surprised girl with tabletsBez obzira na vaša iskustva i stavove, djeca i mladi neizbježno dolaze u susret s računarskom i komunikacijskom tehnologijom. Razvoj informatičke pismenosti je dio školskog programa. Važno je znati da će vaša djeca koristiti modernu tehnologiju i da je teško, pa i štetno za njihov razvoj zabraniti im korišćenje mobilnih, računara i interneta.

Iskustva pokazuju da nadzor roditelja i nadgledanje dječjih aktivnosti  na internetu predstavljaju važan korak u zaštiti djece i mladih, ali ni to nije dovoljno.

Roditelji nisu u prilici da stalno nadgledaju aktivnosti svoje djece na internetu. Osim toga, važnije je naučiti djecu kako sigurno da  „hodaju” elektronskim medijima nego ih stalno „voditi za ruku”. Kao što djecu učimo kako da se nose sa uznemiravajućim i neugodnim događajima u svakodnevnom životu, kao i kako prepoznati i izbjeći opasnost na ulici i u svojoj okolini, važno je naučiti djecu kako da se sigurno koriste internetom i mobilnim i kako da prepoznaju moguću opasnost i rizična ponašanja.

Takođe, važno je podučiti djecu i mlade o preuzimanju odgovornosti za svoje ponašanje i o posljedicama određenih postupaka, koje pogađaju njih same, ali i druge s kojima su u kontaktu. Pritom je važno poštovati njihovu nezavisnost, interese i aktivnosti u skladu s njihovim uzrastom, kao i koristiti se porukama koje su prilagođene djetetovom uzrastu.

Chat, blog, forumi i slična mjesta na internetu, gde djeca i mladi mogu razmjenjivati mišljenja i komunicirati, vrlo su popularna, pa su stoga i privlačna osobama koje žele zloupotrebiti komunikacijske mogućnosti koje internet nudi. Zloupotreba vršnjaka najčešće uključuje prijeteće poruke, vrijeđanje i širenje glasina te ucjene koje jedno dijete ili više njih upućuju drugom djetetu. A zloupotreba odraslih najčešće uključuje lažno predstavljanje i manipulisanje s ciljem pridobijanja djece i mladih na nepoželjna ponašanja (najčešće seksualna).

Ako saznate da je vaše dijete bilo izloženo nasilju putem mobilnog i interneta, morate preduzeti ove korake:

·          naučite dijete da ne odgovara na nasilne, prijeteće ili ikakve sumnjive sms ili e-mail poruke i telefonske pozive;

·          ne brišite poruke ili slike jer mogu poslužiti kao dokaz;

·          kontaktirajte provajdera internet usluga i prijavite primanje poruke;

·          kontaktirajte školu i obavijestite ih o neprihvatljivom ponašanju/zlostavljanju ili eventualnim promjenama raspoloženja i ponašanja kod djeteta;

·          kontaktirajte policiju ako poruke putem mobilnog i interneta sadrže prijetnje nasiljem, uhođenje, napastvovanje, dječju pornografiju i sl., ili kada prethodni koraci nisu dali rezultate;

·          ako vam je poznat identitet vionovnika, broj ili e-mail adresa s koje su uznemiravajuće i zlonamjerne poruke upućene, svakako obavijestite o tome policiju, mobilne operatere, provajdere internet usluga, školu.

Zapamtite: Vaša djeca mogu znati više od vas o tehnologiji, ali vi znate više o životu. I u ovoj oblasti oni treba od vas da nauče sigurno da „hodaju“

Izvor: Priručnik  Šta je danas bilo u školi, Škola bez nasilja, UNICEF Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *