[Q&A] Koliko podataka otkrivamo o sebi a da toga nismo ni svjesni?

Ovih dana po crnogorskoj FB sferi kruži link video priloga jedne američke televizije koji je izazvao određenu dozu zabrinutosti kod roditelja. Iako je TV prilog još iz 2010. godine, za mnoge roditelje (ali i druge) predstavlja “novu” prijetnju po sigurnost.

Radi se o geo-tagovanju fotografija koje je kao podrazumijevano (dafultno) podešeno na većini mobilnih telefona novih generacija. Danas je maltene svaki telefon ujedno i GPS uređaj, a geo-tagovanje fotografija podrazumijeva da se u takozvane meta-podatke koji se “pakuju” u file (fajl) fotografije, koji pored same “slike” unose i podatke poput rezolucije, uređaja kojim je snimljena fotografije, datum kada je snimljena, ali GPS lokacija gdje je fotografija snimljena.

geo-tagovanje

Mnogi od nas upravo fotografije sa telefona uploadujemo na društvene mreže, a kako nam je iskustvo pokazalo da među prijateljima na npr. Facebook-u pogotovo djeca, ali ne i nezanemarljiv broj odraslih, ima ljude koje nikada u stvarnom životu nisu ni upoznali, postoji jednostavno opasnost da na ovaj način otkrijemo informacije o svom kretanju, adresi na kojoj živimo, školi ili vrtiću u koje idu naša djeca, što je, morate priznati, ipak previse informacija za nepoznatu osobu.

Najveći igrači na polju društvenih medija, Facebook i Twitter, u međuvremenu su onesposobili očitavanje meta-podataka sa uploadovanih fotografija, ali neki servisi za dijeljenje fotografija, poput flickr-a, još uvijek nisu implementirali blokadu meta-podataka.

Dakle, čak iako među prijateljima na društvenim mrežama imate samo ljude koje zaista i poznajete u stvarnom životu, morate obratiti pažnju prilikom dijeljenja svojih fotografija i na to kome su one dostupne za pregled, no to je druga tema kojom ćemo se posebno pozabaviti.

Suština je da se u par klikova iz vaše fotografije koju ste objavili negdje na internetu, sa malim dodatkom za browser, može otkriti tačna lokacija na kojoj je fotografija snimljena, kao što možete vidjeti u kratkom video klipu ispod.

Ono što možemo da uradimo da zaštitimo svoje podatke je da isključimo opcije lociranja, odnosno geo-tagovanja fotografija na našim pametnim telefonima.

Android 4.2+ telefoni

 • Startujte kamera aplikaciju
 • Tapnite na Settings dugme
 • Odskrolajte dolje i nađite opciju GPS Tag ili Geo Tag i rasčekirajte je

U nekim verzijama telefona ova opcija se nalazi u Cammera options meniju, a u starijim verzijama Androida može se zvati “Store Location,” ali je suštinski proces isti.

iPhone 4 and 5

 • Idite u Settings/Podešavanja
 • Izaberite  General
 • Selektujte Location Services
 • Podesite: Camera na “Off”

Za starije verzije korisnik ne može baš isključiti geo-tagovanje posebno za kameru bez isključivanja te opcije za sve aplikacije. Ali se može podesiti da uvijek kada startujete aplikaciju dobijete upozorenje da je servis lociranja uključen.

Windows Phone 7 and 8

 • Idite u Settings
 • Navigajte se u Applications
 • Odskrolajte do Pictures & Camera
 • Podesite “include location (GPS) info in Pictures you take” na “Off”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *