Kada je pravo vrijeme za kreiranje djetetovog prvog email naloga?

email-djeca-kadKao što smo već ranije pisali, djeca se u dananšnje vrijeme prilično rano počinju interesovati za računare i internet, a ko što smo ih držali za ruke kada su učili prve korake, veoma je važno da tu praksu ponovimo i prilikom njihovih prvih koraka na internetu.

Kada je pravo vrijeme za kreiranje djetetovog prvog email naloga je svakako roditeljska odluka i ne postoji “recept“ ili tačan odgovor na to pitanje. Logično je, s druge strane, da djetetu koje još uvijek ne umije da čita i piše takva vrsta servisa nije potrebna, tako da ipak u tom smislu možemo govoriti o djeci školskog uzrasta. Ono što je najvažnije u cijeloj priči je da taj čin, a u skladu sa gore navednim “držanjem za ruke“, uradite zajedno.

U svakom slučaju, kada se dijete počne interesovati za online servise za koje je potrebna registracija (za koju je opet po pravilu potrebna email adresa), definitivno je došlo vrijeme za kreiranje djetetovog prvog email naloga. Naravno, potrudite se da djetetu objasnite da svoju email adresu, osim za registraciju, može koristiti i za komunikaciju sa npr. rođacimna i prijateljima sa kojima na taj način može razmjenjivati fotografije, video klipove i sl.

Da li koristiti djetetovo puno ime u email adresi?

Ne. Odustanite od odavanja previše ličnih informacija. Veoma je važno da svoje dijete od samog početka, na konkretnim primjerima, naučite da je privatnost na internetu od izuzetnog značaja. Izaberite naziv emaiil adrese tako da je npr. rođaci mogu lako upamtiti, ali da je stranci nikada ne mogu “pogoditi”. Naglasite svom djetetu da je email adresa nešto što se treba čuvati i što se ne smije davati bilo kome, odnosno smije dati samo “odabranima”. Učenjem o čuvanju email adrese nećete samo zaštiti svoje dijete od gomile SPAM poruka, već ćete udariti i temlje budućoj osviješćenosti o važnosti sigurnosti na internetu.
Sa druge strane, izbjegnite kreiranje email naloga sa nazivima koji bi vašu djecu u mogli zastidjeti kasnije u životu. Email adresa u fazonu [email protected] može vam se učiniti simpatična u ovom trenutku, ali kada malo porastu dojam će biti drugačiji 🙂

Napravite porodični događaj od provjeravanja/slanje pošte

Dok je vaše dijete malo, provjeravajte e-poštu zajedno. Iskoristite tu priliku da djecu učite o sigurnosti na webu, kao i internet bon-tonu. Objasnite im da je pisanje VELIKIM SLOVIMA isto što i vikanje u stvarnosti. Naglasite im da nije dobro razgovarati sa strancima na internetu isto kao i u stvarnom životu.

Ako žele da na nekom servisu obave registraciju, pročitajte zajedno što piše “malim slovima” u “Uslovim korišćenja” određenog servisa, to je dobra prilika da se djeca upoznaju i sa stvarima kao što su ugovori, ali i privatnost.

Kada nekome žele poslati email, babi, stricu, tetki i sl. to će biti prava prilika da sa njima malo poradite i na sticanju navike da prije nego što pošalju nešto, još jednom pročitaju što su napisali kako bi ispravili gramatičke greške i sl. ali i da ih ohrabrite da što vise koriste književni jezik nauštrb internet slenga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *