[Q&A] Kako blokirati odlazne pozive osim prema određenim brojevima telefona

FixedDialingNumber

Posljednjih godina sve češće djeci školskog i predškolskog uzrasta roditelji omogućavaju korištenje mobilnih telefona, Motivi za to su najčešće želja roditelja da sa svojom djecom mogu uvijek stupiti u kontakt i obratno, da djeca mogu pozvati roditelje kada su im potrebni. Uz sve prednosti koje nam nosi mobilna komunikacija, prisutna je i zabrinutost roditelja, pa otuda i pitanje od naše posjetiteljke: kako podesiti telefon da dijete može pozvati samo predefinisane brojeve telefona.

Ovaj cilj se može postići aktiviranjem servisa koji se zove Fixed Dialing Number (FDN). FDN je zapravo servisni mod SIM kartica koje se koriste u GSM mobilnim mrežama. Brojeve dodajemo na FDN listu i kada je ona aktivna, FDN onemogućava sve odlazne pozive osim prema brojevima koji se nalazi na toj listi (npr. na listi se nalaze mama, tata, kuća i dijete isključivo može ostvariti odlazni poziv prema tim brojevima).  Da bi aktivirali ovu opciju, biće vam potreban PIN2 kod SIM kartice

AKTIVIRANJE FDN OPCIJE

U zavisnosti od modela telefona, na različite načine možete doći do ove opcije. Međutim, ona se uvijek nalazi u podešavanjima poziva, odnosno u Call Settings-ima. Kada ste u Call Settingsima vidjećete opciju Fixed Dialing Numbers. Kada uđete u FDN podešavanja imaćete opciju Enable FDN (omogući/uključi FDN). Kada izaberete ovu opciju, telefon će vam tražiti da unesete PIN2 kod SIM kartice.

UPRAVALJANJE FDN LISTOM BROJEVA

Na istom mjestu gdje ste aktivirali FDN opciju (Call Settings > Fixed Dialing Numbers) vidjećete još i opciju koja se može zvati FDN List ili nešto veoma slično. Kada kliknete na meni FDN List, otvoriće vam se lista brojeva koji se nalaze na njoj. Ako prvi put otvarate ovu opciju ta lista će, naravno biti prazna. Iz dodatnog menija izaberite opciju Add contact. Otvoriće vam se polje za unos imena kontakta i broja telefona (dakle, nije moguće iz postojećeg imenika izabrati kontakte i dodati ih na listu). FDN List, kako je u pitanju ipak mod SIM kartice, ove kontakte snima na samoj SIM kartici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *