Sa koliko godina dijete može da koristi računar

djeca i kompDjeca mogu da počnu da koriste računar već u ranom uzrastu, ali uz određena pravila. Računari podstiču kreativnost i maštu, povećavaju sposobnost pamćenja, razvijaju vještinu rukovanja i smisao za logiku. Ukratko, računar pomaže djetetu da odraste.

Ako mu date priliku, dijete će već sa dvije godine početi da razumijeva osnove uzroka i posljedice, kao i da mora biti nježan s tastaturom i mišem. Međutim, u ovom uzrastu ipak ne možete niti bi trebalo da očekujete previše. To će za njih tek biti usputna igra i istraživanje, s obzirom na to da još nemaju toliko razvijene motoričke sposobnosti da bi rukovali mišem.

U uzrastu od 4 ili 5 godina, vaše dijete će polako biti spremno da koristi programe s pričama, jednostavnim igrama i zadacima koje mora rješavati. Ovo je vrijeme kada on može lako da nauči kako se koriste miš i tastatura.

 

Uz prave programe oni mogu mnogo lakše da prepoznaju boje, oblike, slova i brojke. Mogu da vežbaju razvrstavanje i sortiranje. Ovo je dobro vrijeme kad možete početi s muzičkim i umjetničkim programima.

Dakle, računar slobodno možete staviti u dječju sobu, ali uz određene mjere predostrožnosti. Prije svega, roditelji moraju da pomognu djetetu u prvim koracima, da ga vode i daju mu prava objašnjenja. Zatim je važno ponuditi mu primjerene programe.

 

Nastojte da to budu igre koje će razvijati djetetove sposobnosti, maštu i kreativnost. Na primjer, igre kod kojih se upravlja relativno složenim kretanjem nekog lika, autića, čamca ili slično razvijaju sposobnost shvatanja prostornih odnosa. Za mlađu djecu biće zanimljivo i crtanje mišom po ekranu raznim bojama, što je dobra prilika za vježbanje crtanja slobodnom rukom, kao i za učenje boja.

 

Vrlo su korisne i igre u kojima se nešto gradi ili konstruiše. Kod igri koje se sastoje od niza zagonetki razvija se sposobnost rješavanja problema i fleksibilnost mišljenja. One agresivnije igrice, s puno oružja i krvi, treba izbjegavati jer su pogodne za razvoj agresivnosti.

Osim sadržaja igara bitno je i koliko vremena dijete provodi igrajući se na računaru. Ako tako provodi većinu svog slobodnog vremena, može se razviti prava zavisnost od igara. Nije dobro da sjedenje za računarom postane njegova jedina aktivnost. Dijete tako propušta druženje s vršnjacima, osamljuje se i otuđuje, što može negativno da djeluje na njegov socijalni razvoj. Zato ga podstičite na različite druge aktivnosti od malih nogu, npr. sportske, koje omogućuju druženje s drugom djecom.

Ako vaše dijete pokaže interes za računar, a imate mogućnosti da mu ga kupite, ne dvoumite se. Međutim, jednom kad ste sina ili ćerku stavili pred monitor, vaša roditeljska misija oko “cijele stvari s kompjuterom” – nije završena.

 

Izvor: Zena.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *