Osvoji Internet, surfuj pametno – inicijativa za sigurno i zabavno digitalno okruženje

U vrijeme brzog razvoja informacionih tehnologija, kada gotovo svi imamo avatare i digitalne profile, bezbjednost djece u digitalnom okruženju nameće se kao imperativ. Kvalitetna edukacija djece i njihovih roditelja/staratelja najbolji i najsigurniji je put do brojnih prednosti koje Internet doba donosi. To je ujedno i pravi način da se rizici koje digitalno, kao i stvarno okruženje nose sa sobom, svedu na minimum.

Djeca u fokusu

CT---LPO

U Crnoj Gori se o temi sigurnosti na Internetu u posljednje vrijeme sve više govori, ali i konkretno radi. Tako je u februaru 2012. godine započet projekat ‘’Osvoji internet, surfuj pametno’’. Projekat je pokrenula kompanija Telenor u saradnji sa Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije, a u njega se kasnije uključili i Ministarstvo prosvjete i Udruženje Roditelji, sa ciljem da kroz program vršnjačke edukacije osnovcima približi sve prednosti Interneta, ali i da skrene pažnju na načine kako da vrijeme na Internetu provedu bezbjedno. Partner na projektu je od nedavno i Ombudsman.

NK---Ratko-ZaricPriča koja je u februaru prošle godine započela edukacijom 20 vršnjačkih edukatora, kako ih u projektu nazivaju – ambasadora sigurnog Interneta, danas je, jezikom brojki, slobodno možemo reći impresivna. U 10 crnogorskih gradova 60 ambasadora sigurnog Interneta održali su 250 radionica o sigurnosti na Internetu u 25 osnovnih škola, koje je pohađalo pet hiljada učenika šestih, sedmih i osmih razreda.

Partnerska inicijativa

MIDTCG-Radule-NovovicPomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije, Radule Novović naglašava, upuujući izraze zahvalnosti kompaniji Telenor na inicijativi i koordinaciji ovako važnog i velikog projekta, da je izuzetno važno da se velike komapnije, provajderi ICT usluga, uključuju u ovakve projekte na način na koji to radi Telenor. “Jedan od najvažnijih ciljeva kojem teži Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, koji istovremeno predstavlja neodvojiv dio naše ukupne strategije izgradnje informacionog društva u Crnoj Gori, jeste bezbjedna digitalna sredina za sve njene korisnike. Projekat ,,Osvoji Internet, surfuj pametno” predstavlja konkretne korake na ovom polju. Djeca danas predstavljaju u potpunosti dio ovog (informacionog) društva, čine veliku bazu njegovih korisnika, rađaju se i odrastaju u digitalnoj sredini. Samim tim, u pitanju je društvena grupa koja je potencijalno najranjivija u pogledu cyber rizika, i sasvim je prirodno što je njihova sigurnost u virtuelnoj sredini jedan od naših prioriteta”, kaže Novović.

Telenor-Michael-MalveboMichael Malvebo, izvršni direktor Telenora, i kao roditelj i kao izvršni direktor Telenora veoma je srećan i ponosan što je upravo Telenor u Crnoj Gori inicirao ovaj sada već uspješan i prepoznatljiv projekat. ’’Surfuj pametno” projekat je istinski uspjeh od samog početka, a uključuje učenike, nastavnike, roditelje ali i naše partnere iz vladinog i nevladinog sektora. Upravo je veoma važno da jaki predstavnici biznis sektora, obrazovnih i vladinih institucija rade zajedničkim snagama. Ova vrsta partnerstva daje nam mogućnost da uspostavimo neophodno okruženje i sistem vrijednosti zahvaljujući potrebnoj ekspertizi. Spoj kompetencija i tehnologije nam omogućava da unaprijedimo obrazovanje i svijest naše djece, budućih generacija”, kaže Malvebo.

Telenor-Adrijana-HusicPR Telenora i koordinator projekta, Adrijana Husić, kaže da je od početka projekta ideja #SurfujPametno rasla. “Zahvaljujući našim ambasadorima sigurnog Interneta i partnerima iz mjeseca u mjesec smo radili i više od planiranog. Ovo je istovremeno dokaz posvećenosti Telenora kao kompanije, ali i neophodnosti ovakvog projekta i dokaz da smo na pravom putu. Kao neko ko je i sam bio vršnjački edukator, vjerujem da je upravo ovaj način rada sa mladima najbolji jer djeca aktivno učestvuju u procesu od samog početka, podstičemo njihov aktivizam i radimo na jačanju njihovih vještina. Društvene mreže i mediji za nas su takođe jako važni kako bi naša poruka o Internetu kao bezbjednom i zabavnom mjestu došla do što većeg broja i djece i roditelja”, zaključuje Husić.

MP-Vesna-VucuorvicPomoćnica ministra prosvjete, Vesna Vučurović, naglašava da edukacija djece, roditelja, staratelja i profesora kako zaštititi djecu i omogućiti im sigurno i bezbjedno korišćenje novih tehnologija 21. vijeka treba da bude zajednička briga društva u cjelini. “Učenicima se pruža potrebno znanje iz informatike i to kroz redovne nastavne oblasti, tako i kroz izborne predmete, kao i kroz sve vidove vannastavnih aktivnosti gdje su uključene mnoge nevladine organizacije i velike kompanije, kao što je primjer društveno odgovorne kompanije Telenor”, kazala je Vučurović.

spješna prva godina projekta završena je sredinom juna 2013. i to drugim nacionalnim Forumom i međuškolskim takmičenjem I Genius koji su ove godine okupili 150 djece i brojne partnere i saradnike na projektu.

#SurfujPametno medijska priča

Najmlađi, ali i njihovi roditelji, o #SurfujPametno aktivnostima mogu da se informišu i putem društvenih mreža Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Pored informacija o projektu, na ovim kanalima su ažurirane zanimljive i korisne informacije u vezi sa zaštitom na Internetu. Edukacija na temu sigurnog Interneta nakon uspješnih radionica vršnjačke edukacije nastavljena je i on-line edukacijom, i to pokretanjem prvog crnogorskog web bloga na ovu temu u okviru Portala Roditelji.me koji se nalazi na adresi: https://surfujpametno.roditelji.me/. Tokom jula i avgusta, svake sedmice, u saradnji sa najgledanijom televizijom u Crnoj Gori Telenor realizuje i destominutnu emisiju #SurfujPametno, posvećenu bezbijednosti djece na Internetu sa puno praktičnih savjeta i interesantnih priča kako Internet učiniti sigurnim i zabavnim mjestom.

PG---Sutjeska-(2) NK---Ratko-Zaric-(2) BR---Meksiko-(2) BR---Blazo-Jokov-Orlandic-(2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *