[UPUTSTVO] Besplatnim rješenjem OpenDNS-a – FamilyShield blokirajte sadržaj “za odrasle” u kućnoj mreži

Učestalost pornografskih siteova na internetu i velika vjerovatnoća nenamjernog/slučajnog nailaženja na materijale “za odrasle” usljed agresivnih marketinških metoda koje takvi servisi koriste, stvaraju zabrinutost kod velikog broja porodica sa malom djecom. Preporučujemo upotrebu besplatnog servisa FamilyShield sigurnosne kompanije OpenDNS.

Postoje razni načini da onemogućimo pristup neprikladnim sadržajima, a neke od njih ste možda već probali i sami. Na primjer, za većinu browsera (internet preglednika kao što su Mozzila Firefox, Opera, Chrome, IE itd) postoje dodaci (plug-inovi), ali njihovo podešavanje se može pretvoriti u pravu muku, jer na svakom browseru na svakom pojedinačnom računaru/laptopu u domaćinstvu, morate podešavati filtere. Tzv. stand-alone software (dakle programi koje posebno instalirate na kompjuteru) je lakše podesiti, ali opet to morate uuraditi na svakom računaru u kući, a još uvijek će vam nezaštićeni ostati mobilni uređaji, kao npr. tableti i pametni telefoni (smartphones) u domaćinstvu.

HowTosFamilyShield

Zbog svega navedenog idealno je rješenje da se sadržaj fltrira već na vašoj pristupnoj tački internetu, dakle vašem wi-fi router-u, na koju su vam povezani svi uređaji koji imaju pristup internetu (PC, laptop, tablet, mobilni telefoni) nezavisno od platforme koju koriste (Windows, Android, iOS itd). Ako zaštitu obezbijedite na vašem routeru (to je, dakle, uređaj koji ste dobili od vašeg internet providera preko kojeg svi ostali uređajiu domu, kao što smo već rekli, ostvaruju vezu na internet), ona ipak neće funkcionisati ukoliko se “kačite” na internet preko komšijskog nezaštićenog routera, ili ukoliko vaš tablet ili pametni telefon na internet “izlazi” preko mobilne mreže (3G ili Edge – ili kako se kolokvijalno naziva mobilni internet).

Rješenje o kojem pričamo funkcioniše tako što će vaš router koristiti drugačiji DNS (sistem naziva domena) umjesto onog kojeg podrazumijevano (defaultno) koristi preko vašeg Internet servis providera (ISP). Što je DNS i čemu služi? U najkraćem, to je sistem koji zapravo “prevodi” nazive domena u IP adrese. Razmišljajte o njemu kao o veeelikom adresaru. Kada npr. u vaš browser uneste adresu našeg website-a www.roditelji.me, vaš računar kontaktira vašeg ISP-a, odnosno njegov DNS koji traži u svom “imeniku” na kojoj se (IP) adresi nalazi website. IP adresa je niz cifara odvojenih tapčkama i zapravo je “prava” adresa svakog website-a i jedino što kompjuter zaista “razumije”.  Kada DNS nađe “pravu” adresu site-a (u našem slučaju za www.roditelji.me to je 207.58.185.41) on taj podatak šalje nazad ka vašem računaru koji je onda koristi za pristup željenom sadržaju.

Dakle, promjenom parametara na vašem bežičnom routeru, odnosno unošenjem DNS servera kompanije OpenDNS koji odgovaraju FamilyShield sistemu, umjesto onih koje vam nudi vaš ISP filtriranje neprimjerenog sadržaja u potpunosti će se dašavati na samoj pristupnoj tački Intenrentu, bez obzira koji uređaj koristila vaša djeca u tom trenutku – računar, telefon ili tablet. Prednost ovakvog rješenja je u tome što ne morate instalirati nikakve programe, ne morate se čak ni registrovati na site-u OpenDNS-a, i naravno, što je servis potpuno besplatan.

Kako konfigurisati Family Shield?

1. Prvo što treba da uradite je da posjetite Home Parental Controls sekciju OpenDNS website-a i odaberete OpenDNS Family Shield opciju:

FamilyShieldTutorial_1

2. Na sljedećem ekranu ukoliko ne želite da ostavljate svoje podatke, preskočite polje u koje se unosi email adresa, i kliknite na continue link.

FamilyShieldTutorial_2

FamilyShieldTutorial_33. U trećem koraku bićete pitani da li želite da Family Shield podesite na vašem routeru ili samo na računaru. Kao što smo već opisali u tekstu iznad, preporučujemo (a to radi i OpenDNS) da zaštitu podesite na routeru jer će te na taj način zaštiti sve računare i ostale uređaje koji se na internet povezuju preko vaše pristupne tačke. Dakle, izaberite Router opciju da bi nastavili dalje.

 

4. Na sljedećoj stranici biće vam ponuđena lista najvećih i najčešćih proizvođača routera sa koje izaberite klikom na sliku onaj koji imate u svom domu i slijedite detaljne instrukcije za podešavanje na ekranu.

FamilyShieldTutorial_4

Ukoliko na listi nema routera koji vam je isporučio ISP, procedura je generalno sljedeća:

1. Potrebno je da pristupite svcom routeru. Routeru pristupate kroz browser dok ste povezani na vašu kućnu mrežu. Podešavanja za najveći broj routera koji se mogu naći kod nas na tržištu nalaze se na nekoj od ovih IP adresa. Slobodno kliknite na ove linkove redom, otvoriće vam se strana u novom prozoru/tabu

http://192.168.1.1
http://192.168.1.2
http://192.168.1.254
http://192.168.0.1

Router će vam tražiti password.

2. Kada se jednom ulogujete na svoj router potrebno je da pronađete DNS podešavanja. Ona se uvijek nalaze u Network settings-ima. Jednom kad ih nađete imaćete dva ili tri polja u koja treba unijeti ili izmijeniti određene podatke.

Polja se uglavnom zovu Primary DNS Server i Secondary DNS Server ili Static DNS 1 i Static DNS 2, ili jednost6avno DNS1 i DNS2 i sl. U svakom slučaju kada nađete odgovarajuća polja, u njih unesite sljedeće DNS adrese (ukoliko u tim poljima već postoje unesene adrese, zapišite ih kako bi podešavanja, ako vam se za tim javi potreba iz bilo kojih razloga u budućnosti, mogli vratiti na prethodno stanje):

208.67.222.123
208.67.220.123

FamilyShieldTutorial_5

Jednom kada unesete podatke, snimite izmjene (save/aply). Neki routeri će se automatski restartovati, nekima nije potreban taj “zahvat”, neki će zahtijevati prekidanje pa ponovno uspostavljanje veze sa providerom i sl. Kada uređaj odradi što već treba da odradi, testirajte jete li podešavanja izvršili uspješno – posjetite ovaj LINK.  Ukoliko ono što vidite nije kao na slici ispod, ponovit proceduru i pažljivo ponovite svaki korak, vjerovatno ste negdje napravili grešku. Takođe, obavezno restartuje browser.

FamilyShieldTutorial_6

Sada kada ste zaštitili svoju mrežu od neželjenih sadržaja, uvijek prilikom posjete nekoj od neprilagođenih web destinacija dobićete sljedeću poruku:

FamilyShieldTutorial_7

Ukoliko želite veću kontrolu i mogućnosti prilagođavanja, a istovremeno se osjećate i kao napredniji korisnik, umjesto Family Shielda na prvoj strani odaberite opciju OpenDNS Home. Na kraju, pozivamo vas da nam postavljate pitanja i tražite savjet bez ustručavanja popunjavajući formular sa vaše desne strane. Ako imate konkretnih nedoumica u vezi sa podešavanjima servisa opisanog u ovom tekstu, ostavite pitanje u komentarima, odgovorićemo vam čim prije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *