[Q&A] Kako filtrirati neprilagođen sadržaj na YouTube-u?

YouTube

Dobili smo pitanje od našeg posjetioca ima li načina da se na najpopularnijem video servisu, YouTube, filtrira sadržaj koji nije prilagođen djeci. Najkraći odgovor je – ima načina.

Bilo da tražite crtane filmove, video klipove dječjih pjesama il ianimirane filmove kako bi zabavili vašu djecu, sve možete naći na YouTube-u. Jednostavno pretraživanje YouTube-a otkriva nam da npr. ima preko pola miliona “Mickey Mouse” video klipova ili preko 300 hiljada “Tom and Jerry” crtaća, takođe preko pola miliona “My Little Pony” filmiića i sl. Ono što se može javiti kao problem, osim što je dio ovih klipova ilegalan (ali to je druga priča), što nisu uvijek u pitanju originalni crtaći. Često se može naići na klipove popularnih crtanih filmova “sinhronizovane” vulgarnim vicevima i sl., ili čak kućne animirane uradke gdje poznati crtani junaci bukvalno masakriraju jedan drugog.

Takođe, može se desiti i da dijete dok “skače” sa jednog klipa na drugi, jednostavno nabasa na klipove koji jednostavno nisu “sigurni” za njen/njegov uzrast.

Google (koji je vlasnik YouTube servisa od prije par godina) ima sigurnosni filter koji će, kada je uključen, automatski sakriti  “problematične” video sadržaje sa site-a. Da bi aktivirali ovaj filter otvorite YouTube site, odskrolajte do dna stranice i kliknite na link na kojem piše “Safety mode is off“.  Ovaj filter će blokirati video klipove sa sadržajem “za odrasle” kao i klipove sa scenama nasilja.

Takođe, morate znati, da je Safety mod na YouTube-u privremeno podešavanje i da će website, jednomo kada zatvorite browser vratiti stanje filtera na isključeno. Ako želite da filter uključite permanentno, morate se ulogovati na YouTube sa vašim Google (gmail) nalogom i izabrati opciju Lock safety mode on this browser.

YouTube1

YouTube2

YouTube3

YouTube4

YouTube5

Ovaj filter je odlična opcija za zaštitu naše djece od neželjenog sadržaja koju nam pruža YouTube, ali nije 100% sigurna. Naime, YouTube se prilikom filtriranja sadržaja oslanja na tzv “crowd sourcing” model da bi definisao koji sadržaj je prigodan za djecu, a koji ne. To znači da u zavisnosti od ocjena miliona korisnika YouTube filtrira određeni sadržaj, tako da ako zajednica nije označila neki video klip kao sporan, može se desiti da zaobiđe filter. Zbog toga, kada naiđete na neki video, ili primijetite vaše dijete da je nabasalo na neki video koji nije prikladan, prijavite ga.

YouTube6

YouTube7

Takođe, ovo podešavanje važi samo za browser u kojem ste ga podesili, tako da ako na vašem računaru koristite više browsera, odnosno ako im djeca imaju pristup, naprimjer Internet Exploreru, Firefoxu, Chrome-u, podešavanje morate odraditi u svakom od njih ponaosob.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *