Skraćenice koje koriste vaši tinejdžeri – dešifrujte ih

skraceniceProvjeravate li poruke svog djeteta ili ste na neki drugi način imali priliku da vidite ili čujete neke skraćenice koje koristi u komunikaciji sa svojim prijateljima. Shvatili ste da vam je nemoguće dešifrovati pojedine poruke, osim ako ste u koraku sa internet slang novotarijama. Na primjer, mogli biste naići na OMG, LOL, IDK, LMAO i druge skraćenice.

Ne brinite, samo na prvi pogled se to čini izuzetno komplikovanim, a evo malog priručnika za bolje razumijevanje internet slang skraćenica.

OMG – Oh My God. Vjerovatno najčešći akronim kod strastvenih pošiljalaca poruka, a oznaka je za šok, uzrujanost, uzbuđenje, sreću ili bilo koju drugu snažnu emociju.

LOL – Laugh Out Loud. Ovaj bi se akronim lako mogao zamijeniti za ‘lots of love’. Ako vam dijete napiše ‘LOL’, to ne znači da vam izražava svoje emocije, već time izražava smijeh, obično u sarkastičnom kontekstu.

WTF – What the Fuck. Iako je ovo psovka, ta je skraćenica toliko ukorijenjena da je mnogi koriste ne razmišljajući o tome koliko nekim pristojnijim pojedincima može biti uvrjedljiva. Ovaj se akronim koristi slično kao i OMG, samo s većom dozom ljutnje.

LMAO – Laugh My Ass Off. Ovaj je akronim veoma sličan LOL-u, ali se koristi kao varijacija smijanja nečemu. Takođe je veoma omiljen među mlađom ekipom koja voli slati porukice.

IDK – I Don’t Know. Jednostavno: ‘Ne znam’.

IDC – I Don’t Care. Nije me briga.

ILY – I Love You. Volim te. Generalno se koristi među prijateljima, ako su dvije osobe izrazito bliske.

BTW – By The Way. Još jedan prilično jednostavan koji se koristi prilično često, ali ponekad i u situacijama kada pokušavate biti britki na jeziku.

IRL- In Real Life. Doslovce ‘u stvarnom životu’. Ova se sraćenica većinom koristi na internetu, ali polagano prelazi i u domenu SMS-ova. Generalno se odnosi na nešto uživo, odnosno suprotno dopisivanju i online aktivnostima, na primjer susresti se s nekim.

BRB – Be Right Back. I ovaj se akronim većinom koristi na internetu, ali se može koristiti i prilikom dopisivanja preko poruka, a najavljuje odsutnost na nekoliko minuta.

TBH – To Be Honest. ‘Da budem iskren/a…’ Još jedna skraćenica koja se koristi prilično često, a lako je zapamtiti.

Izvor: Magazin.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *