Većina roditelja ne zna šta rade djeca na internetu

dijete za kompomOko 85 odsto djece uzrasta od 10 do 12 godina imaju Facebook profile, iako po pravilima te stranice to mogu tek sa 13  godina, a većina roditelja, kako pokazuju istraživanja, ne zna šta djeca rade.

Oko 74 odsto roditelja nema pojma čime se njihova djeca bave dok su na računaru, kao ni koje internet stranice posjećuju, pokazalo je istraživanje softwerske firme McAfee na preko 1300 majki i očeva.

Zabrinjavajuće, velik broj djece već s 10 godina provodi i do šest sati na dan online, a taj je trend prisutan i kod starijih populacija sve do 23 godine.

Više od polovine djece smatra da se roditeljima ne bi svidio sadržaj koji na internetu istražuju, a 85 odsto njih u dobi od 10 do 12 godina ima Facebook profil iako to društvena mreža zabranjuje mlađima od 13.

Kako bi prikrili svoje internet aktivnosti, četvrtina redovno briše “istoriju pregleda” u postavkama, a 17 odsto njih trenutno briše poruke ili video isječke koje bi roditelji mogli da otkriju, piše Daily Mail.

Više od polovine djece kaže da bi se na internetu ponašali puno “prikladnije” da ih roditelji provjeravaju, a upravo nedostatak roditeljskog nadzora im omogućava potpunu slobodu na internetu.

Uprkos ranjivosti djece na pedofile, seksualne predatore i različite vrste cyber bullyinga, 82 odsto djece smatra da su na Facebooku i drugim stranicama društvenih mreža dobro zaštićeni, pa na njima ostavljaju i lične podatke,  upozoravaju iz firme McAfee.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *