[UPUTSTVO] Podešavanje Parental Controls-a u Windowsima 7 i Visti

Parental Controls je opcija koja je prvi put uvedena u Windows operativne sisteme (OS) u Windows Visti (prethodniku “sedmice”), a cilj ovog alata je da omogući roditeljima način da, u neku ruku, “upravljaju” kompjuterskim aktivnostima svoje djece.  Sa Parental Controls, roditelji mogu na jednostavan način definisati vremenski okvir u kojem dijete smije koristiti računar, kakve video igre će igrati i koje aplikacije/programe smije koristiti.  U ovom uputstvu pokazaćemo vam kako uključiti Parental Controls opcije na vašem računaru i na koji način podesiti set pravila za vašu djecu.

HowToParentalControls

Uključite opciju Parentals Controls

Preduslov koji morate ispuniti da bi koristili Parental Controls opciju ugrađenu u Windows OS je da imate, pored glavnog/administartivnog naloga na računaru, i poseban nalog koji će koristiti vaša djeca. Procedura kreiranja posebnog naloga za vašu djecu opisana je u prethodnom objavljenom uputstvu: Kreiranje naloga na računaru koji će koristiti djeca

Ako još uvijek niste kreirali poseban nalog za djecu, sada je vrijeme da to učinite prateći uputstva iz navedenog članka. Sada provjerite da ste ulogovani na računar sa primarnim adminsitrativnim nalogom i otvorite stranu sa nalozima. Da bi otišli na ovu stranu , kliknite na sliku vašeg naloga nakon što kliknete na Start meni.

tutorial_2_1

Kada vam se pojavi ekran sa korisničkim nalozima, u lijevom donjem uglu vidjećete link Parental Controls, kliknite na njega

tutorial_2_2

Klik na link Parental Controls odvešće vas dalje na prozor na kojem ćete vidjeti listu svih korisničkih naloga, na kojoj morate izabrati nalog nad kojim želite uspostaviti roditeljsku kontrolu.

tutorial_2_3

U našem slučaju se radi o nalog Test Account koji smo kreirali u prethodnom uputstvu. Kada izaberete nalog klikom na njega, pojaviće vam se sljedeći prozor:

tutorial_2_4

Selektujte prvu opciju (On, enforce current settings). Kada ovo uradite, ostale opcije će vam postati dostupne. Prva opcija – Time limits dozvoljava vam da odredite u kojem vremenskom intervalu će djeca moći da koriste računar. Kliknite na link i vidjećete sljedeći prozor:

tutorial_2_5

Ovdje jednostavnim selektovanjem lijevim klikom i povlačenjem miša označite koji sati i kojim danima su blokirani, odnosno dozvoljeni za korišćenje. U našem primjeru pristup računaru je blokiran od 9 sati naveče do 10 sati ujutro, plus cijeli petak :). Kada ste završili sa svojim odabirom, kliknite na OK dugme i vratićete se na prethodni prozor, na kojem kliknite na linik Games. Vidjećete sljedeći prozor.

tutorial_2_5_1

Ako ne želite da dozvolite igranja igara djeci pod ovim nalog, kliknite na opciju No i ostale opcije će postati nedostupne. Za one manje drakonski raspoložene roditelje – kliknite na Yes opciju i dozvolite igranje video igara pod ovim nalogom, a potom kliknite na link Set games ratings, otovriće vam se poduži prozor sa baš velikom količinom podešavanja koje možete izabrati:

tutorial_2_6

Prvo što ćemo uraditi jeste da blokiramo video igre koje namju uspostavljen rejting jer je obično riječ o igrama čiji proizvođači nisu u grupi main stream proizvođača video igara, tako što ćemo selektovati opciju Block games with no rating. Dalje, u našem primjeru izabrali smo da dozvolimo priostup video igrama sa oznakom EVERYONE (prilagođene za uzrast do 10 godina), tako da će svi sadržaji koji imaju rejting EVERYONE 10+ i više biti blokirane. Takođe, ispod ovih opcija nalazi se poduža lista podešavanja uz čiju pomoć možete blokirati neku igru čak iako je u okvirima dozvoljenih rejtinga, ukoliko se u njoj nalaze određene reference ili sadržaji kao npr. (kao što vidimo u primjeru gore) alkohol, duvan, krv i sl. Ova lista je veoma duga pa je dobro proučite. Kada označite sve što vam se čini prikladnim (ili neprikladnim u zavisnosti od tačke gledanja :)) pritisnite dugme OK. Kada to odradite, sistem će vas vratiti na prethodni prozor. Tamo takođe imate i opciju da blokirate ili dozvolite pristup određenim igrama.

tutorial_2_7

Ovo se odnosi na video igre koje su već instalirane na računaru. Ako kliknete na link Block or Allow specific games, vidjećete listu video igara koje su već instalirane na računaru uključujući one predinstalirane sa operativnim sistemom, kao što su šah, karte, mine i sl, ali i video igre koje ste možda vi instalirali da razbijete monotoniju, a koje možda baš i nisu prikladne za uzrast vaše djece. Ako je ovo drugo u pitanju, ovo je idealno podešavanje da im blokirate pristup.

Kada ste završili sa podešavanjima za video igre, kliknite OK dugme i vratićete se na osnovni ekran roditeljskih podešavanja, gdje je još preostalo da blokiramo il idozvolimo pristup određenim programima:

tutorial_2_8

Vidjećete sljedeći prozor, u kojem možete podesiti pristup programima koje djeca smiju koristiti, odnosno blokirati pristup osjetljivim programima ili aplikacijama koje npr. koristite za posao.

tutorial_2_9

Ovaj dio priče (blokiranje programa) i nije baš previše “korisnički orjentisan” i može biti zbunjujući, pa je možda bolje i ostaviti stvari takvima kakve već jesu, osim ako ne posjedujete određeni (viši) nivo poznavanja računara.

U svakom slučaju, došli smo do kraja podešavanja, kliknite još jednom na OK, pa još jednom nakon toga, i vaš (odnosno dječji) nalog je spreman za korištenje. Ako želite da testirate kako sve funkcioniše, klinite start menu, pa na strjelicu pored Shut down opcije, i izaberite Switch user dugme.

tutorial_2_10

Bićete odvedeni na Windows login ekran gdje ćete izabrati nalog koji smo do sada podešavali i provjeriti kako sva ova priča sa roditeljskom kontrolom funkcioniše u praksi 🙂 Ako imate više djece različitih uzrasta, možete kreirati više naloga sa različitim podešavanjima prilagođenim uzrastima. Ne zaboravite da svoj administratorski nalog zaštitie lozinkom, kao i nalog za starije dijete. Npr. ako imate dijete od 10 godina, njegov nalog zaštite lozinkom jer dijete u tom uzrastu već uveliko čita i piše, dok nalog za svog četvorogodišnjaka možete ostaviti bez lozinke, kako bi dijete moglo da se uloguje samo klikom na svoju sličicu. Starije dijete svakako neće željeti da koristi nalog mlađeg brata ili sestre jer će na svom nalogu imati veća ovlaštenja 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *