[RECENZIJA] Kids Place – Parental Control – Obezbijedite svoj Android pametni telefon

PIŠE: Duško MIHAILOVIĆ
childproofing_phone

Svi znamo da djeca posljednjih godina umjesto klasične zvečke više vole da se igraju mobilnim telefonima. Nije to slučaj samo sa baš malom djecom već tu modernu “zvečku” često koristimo da smirimo i one malo veće 🙂

Koliko puta vam se desilo da npr. tokom vožnje, pogotovo malo duže, jednostavo svojim mališanima na zadnjoj klupi, u nadi da ćete smanjiti nivo decibela u kabini automobila kako bi se bolje koncentrisali na put pred vama, jednostavno doturite svoj “pametni” telefon da se njime poigraju.

Takođe, koliko puta vam se desilo da ustvari zažalite što ste to uradili, jer su vaši mališani pozvali ko zna koga, pokrenuli download ko zna kolikog file-a sa interneta i nabili vam račun za mobilni internet (ukoliko nemate neki paket sa neograničenim pristupom), ili jednostavno zbrčkali kontakte ili pobrisali marljivo snimane fotografije i video klipove i sl.

Danas vam predstavljamo besplatnu aplikaciju za Android uređaje, telefone i tablete, uz čiju upotrebu sebe možete riješiti gore navedenih problema. Riječ je o korisnoj maloj aplikaciji koja se zove Kids Place – Parental Control a možete je besplatno downloadovati sa Google Play-a (nekada Marketa) koji imate predinstaliranog na svom Android telefonu ili tabletu.

Kids-Place

Kids Place – Parental Control je zapravo tzv. lanser aplikacija (application launcher) sa roditeljskim kontrolama i “dječjim ključem” (child lock) koji će onemogućiti pristup vašim ličnim podacima i ograničiti djeci pristup samo onim aplikacijama (programima) na vašem Android uređaju koje ste vi odobrili. Ova aplikacija će onemogućiti djeci da downloaduju/skidaju i instaliraju nove aplikacije, telefoniraju, šalju SMS i MMS poruke ili čine bilo kakve druge operacije koje vas mogu koštati novaca (kao što je npr. plaćanje parkinga kroz aplikaciju Parking MNE 🙂 )

Aplikacija, u svojoj posljednjoj verziji koja nosi oznaku 1.9.6 i koja je namijenjena varzijama Androida od 2.1 pa na više (što znači da će raditi i na prilično starijim telefonima),  uključuje neke zgodne funkcionalnosti poput auto-restarta, što može biti izuzetno od koristi kada se uređajem igraju mala djeca i slučajno ugase lansiranu aplikaciju, tako da se ne morate.

Screenshot_2013-06-06-11-33-11Jednom kada instalirate Kids Place i prihvatite licencu, prvu operaciju koju morate uraditi je da postavite PIN kod za aplikaciju. Ovaj kod će vam biti potreban da ugasite Kids Place kada ga jednom pokrenete, a spriječiće djecu dok se igraju uređajem da izađu iz moda namijenjenog njima.

Kada izaberete PIN kod aplikacija će vam punuditi da uneste vašu email adresu kako bi mogli zahtijevati vaš PIN kod ukoliko ga zaboravite.

Nakon ovih uvodnih podešavanja, preostaje vam da podesite i sigurnosne postavke, poput zaključvanja Home tipke, Autorestart postavke koju smo pomenuli iznad, blokiranje Marketplace-a, odnosno Google playa kako dijete ne bi moglo skidati i instalirati aplikacije, dozvole za dolazne, ali ne i odlazne pozive, blokiranje internet konekcije (ali opet samo mobilnog interneta ne i WiFi konekcije) i sl.

Kada i ove stvari podesite kako vama odgovara, na sljedećem ekranu možete izabrati kojim aplikacijama dijete može imati pristup.

Screenshot_2013-06-06-11-38-22

Aplikacije koje “čekirate”  u ovom prozoru imaće svoje ikonice na tzv Home Screenu ili Desktopu kada lansirate Kids Place. Prečicu za vašu instalaciju Kids Place, postavite na Desktop i sljdeći put kada svojoj djeci budete davali telefon u ruke, jednostavnim pritiskom startujte aplikaciju i ne brinite, oni će imati pristup samo onim aplikacijama i igrama koje ste vi odabrali.

Screenshot_2013-06-06-11-40-15

Kada vam telefon ili tablet bude opet potreban kliknite na EXIT link u gornjem desnom uglu, unesite PIN kod koji ste podesili nakon instalacije Kids Place-a, i uređaj će biti vraćen u prvobitno stanje 🙂

Screenshot_2013-06-06-11-38-39

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *