Još jedan početak :)

PIŠE: Duško MIHAILOVIĆ

Danas u okviru portala Roditelji.me, uz podršku kompanije Telenor, pokrećemo novu rubriku, blog, mini site… hmmm… zapravo ovako, stranice koje su pred vama su sve pobrojano, ali prvenstveno nam je namjera da budu izvor informacija roditeljima/starateljima uz čiju upotrebu će za svoju djecu napraviti što je više moguće bezbjedno digitalno okruženje.

Djeca 21. vijeka rođena su sa tehnologijom oko sebe, rastu i odgajaju se u vremenu mobilnih komunikacija, brze razmjene informacija, multitaskinga i raznih naprednih tehnologija, koje njihovi roditelji ranije nijesu mogli ni da zamisle. S druge strane, mnogi od nas se zbog neznanja u oblasti tehnologija nekad osjećaju nesigurno i nemoćno, pa nam je lakše da pustimo dijete da samo nauči da se ponaša na Internetu, što sa sobom može nositi i posljedice.

Roditelje ne treba da bude sramota da priznaju ako nešto na Internetu ne znaju. Kada sa djetetom radite na računaru dobro je da pustite da ono nekad vodi glavnu riječ, jer se na taj način gradi odnos povjerenja.

Važno je znati da će vaša djeca koristiti modernu tehnologiju i da je teško, pa možda i štetno za njihov razvoj, potpuno im zabraniti korišćenje mobilnih telefona, računara i interneta. Internet može pomoći vašem djetetu u edukaciji i pružiti mu brojne informacije, ali istovremeno mi kao roditelji moramo se pobrinuti da sadržaj koji im se servira bude prilagođen njihovom uzrastu. Tako, na primjer, djeci uzrasta 6-7 godina treba omogućiti da koriste programe i/ili video igre koji omogućavaju da crtaju, bojaju, uče slova i brojeve i da logički razmišljaju.

Korištenje interneta ima beskonačan niz prednosti koje će djeci omogućiti pristup svim informacijama, lakoću povezivanja, ostvarivanja komunikacije, različite oblike zabave i sl.

S druge strane, i na internetu postoje opasnosti identične onima u ‘stvarnom svijetu’ pa se moramo potruditi da za svoju djecu stvorimo, što je više moguće, bezbjedno okruženje kako bi svi zajedno relaksirano uživali u prednostima koje nam internet pruža.

Zbog svega gore napisanog i pokrećemo mini-site SurfujPametno.Roditelji.me  koji će prvenstveno biti namijenjen roditeljima i posvećen kreiranju okruženja u kojem će djeca bezbjedno moći koristiti računare i internet. Fokus neće biti na teoretskom pristupu sigurnosti djece na internetu, već na praktičnim savjetima i uputstvima za roditelje kako da do tog bezbjednog okruženja dođu.

Ako možemo tako reći, “glavni” sadržaj će biti uputstva (tzv. tutoriali), recenzije software-a i mobilnih aplikacija koji mogu značajno doprinijeti bezbjednosti, pa i video igara prilagođenih određenim uzrastima na raznim platformama.

U fokusu će naravno biti i društvene mreže, kao i drugi online servisi a vas molimo da se ne ustručavate i da nam postavljate pitanja i tražite konkretne savjete koje ćemo objavljivati.

A sad da pređemo sa riječi na djela 🙂 Idemo na prvi tutorial/uputstvo:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *