[UPUTSTVO]Kreiranje naloga na računaru koji će koristiti djeca

Prije nego krenemo na konkretna uputstva, dobro bi bilo da pokušamo odgovoriti na pitanje: što će nam poseban nalog na računaru?

Nekoliko je odgovora na ovo pitanje. Na primjer, kreiranjem takozvanog Guest (gost) naloga zaštitićemo naš računar od instaliranja svakojakih programa pa i onih potencijalno opasnih jer računar možemo podesiti da su za instalaciju potrebna administratorska ovlašćenja, a vlasnik administratorskog naloga ćete biti vi. Svi znamo da djeca (pogotovo ona manja) ne vode previše računa o tome na koji link ili button (dugme) će kliknuti dok surfuju internetom.

S druge strane, mnogi websiteovi koji u svojoj ponudi nude online video igre, pored dodataka (plugin-ova) za browser (internet preglednik kao što su: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Chrome) neophodnih za igranje online igara kao što su Adobeovi flash ili shockwave player-i, imaju pregršt linkova preko kojih se pokreću instalacije raznih aplikacija (pa i malicioznih) koje mogu u produženom trajanju usporiti rad računara, promijeniti vaša podrazumijevana (defaultna) podešavanja.

Takođe, kreiranjem posebnog naloga na računaru koji će koristiti vaša djeca zaštitićete i svoje fileove/dokumente od slućajnog brisanja ili mijenjanja jer im djeca neće imati pristup, što može biti posebno od koristi ukoliko dio svog posla obavljate ponekad i od kuće, jer su kod nas prilike takve da uglavnom dijelimo računar sa svojom djecom. Na kraju, kako pričamo o Windows platformi čiji operativni sistemi imaju najveću zastupljenost na računarima u našim domovima,  naglašavamo da če vam kreiranje Guest naloga za djecu omogućiti i korišćenje jedne funkcionalnosti ugrađene u Windows operativne sisteme koji se zove Parental Control (roditeljska kontrola) o kojem ćemo pričati u nekom od narednih uputstava koje ćemo objaviti na oviom stranicama. Ali, eto kao najavu, da pomenemo da uz pomoć Parental Control-a možemo u mnogim aspektima kontrolisati način na koji naše dijete koristi računar, od postavljanja vremenskog limita do filtriranja određenih sadržaja.

Sada kada smo vas, nadam se, ubijedili u korisnost i neophodnost kreiranja posebnog naloga za vašu djecu, idemo na konkretna uputstva. Ona će biti napisana za Windows 7 verziju operativnog sistema (OS). Ukoliko na svom računaru imate instaliran Windows Vista ili Windows 8, ovo uputstvo će biti potpuno (Vista) ili djelimično (Win 8)  upotrebljivo  i na tim verzijama OS-a. Ukoliko imate instaliran Windows XP, naš prvi savjet će biti da, ukoliko ste u mogućnosti i ukoliko konfiguracija vašeg računara to podržava, što prije na njega instalirate neku noviju verziju OS-a (Windows 7 ili 8), jer koristite operativni sistem napravljen prije više od decenije i on polako gubi trku sa novim tehnologijama, a u skoroj budućnosti se može očekivati i napuštanje tog sistema u potpunosti u smsilu podrške za njega.

Pa da krenemo (klikom na slike u uputstvu otvoriće vam se u novom prozoru ilustracija većeg formata, tako da slobodno klikajte :)):

Pritisnite Start dugme, pa izaberite Control Panel1. Prvi korak je da otvorite Control Panel. To ćete uraditi tako što ćete kliknuti na Start dugme u donjem lijevom uglu ekrana i izabrati Control Panel opciju u prozoru koji će se otvoriti

 

2. U sljedećem prozoru izaberite opciju User Accounts. U zavisnosti od vaših podešavanja prozor može izgledati različito. Na sljedeće dvije slike možete vidjeti kako može izgledati i koju opciju treba izabrati.

tutorial_1_2.1

tutorial_1_2

3. U sljedećem koraku izaberite opciju Create a New Account. Na ovoj strani kasnije uvijek možete vidjeti sve naloge koji su kreirani na računaru

tutorial_1_3

4. Na sljedećem prozoru izaberite opciju Standard user i u polje za unos unesite naziv naloga. Nakon što unesete naziv naloga, kliknite na dugme Create Account u donjem desnom uglu.

tutorial_1_4

5. Mi ćemo za potrebe ovog tutoriala dati naziv Test Account, a kreirani nalog ćemo koristiti i u narednim uputstvima.

tutorial_1_5

Eto, to je to za prvi put. Nadamo se da nije boljelo 🙂 a već ste korak bliži tome da vaše dijete bezbjednije koriti računar. Sada se već možete malo i poigrati i promijeniti sliku naloga i staviti npr. portret vašeg djeteta i objasniti mu da sljedeći put kada bude upalilo računar klikne na svoju sliku. Administratorski nalog, onaj koji ćete vi koristiti, naravno, zaštite lozinkom. Pri odabiru lozinke izbjegavajte rođendane svoje djece:)

Od sada, dijete neće moći instalirati ništa na računaru bez vašeg odobrenja. Prilikom pokretanja bilo kakve instalacije, sistem će upozoriti da korisnik nema prava da instalira program i zahtijevaće unošenje administrativnog passworda.

Sljedeće uputstvo biće posvećenju podešavanju Parental Control-a, a možda bi i sami mogli malo da istražujete i pišete nam što ste otkrili/uradili i sl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *